Hallandsposten

Eu-ledare säger ja till brexitavta­l

Eu-ledarna har nu sagt ja till brexituppg­örelsen mellan EU och Storbritan­niens regering. Men det största hindret för ett ordnat brittiskt utträde återstår. På lördag kan avtalet stoppas av det brittiska parlamente­t.

- Maria Davidsson/tt Wiktor Nummelin/tt

Eu-ledarna behövde inte lång tid för att ställa sig bakom avtalet som reglerar hur Storbritan­nien ska lämna EU.

– Toppmötet stöder den här överenskom­melsen. Det verkar som om vi är inne på slutrakan, säger EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk.

– Vi har ett avtal som gör att vi undviker kaos och en känsla av konflikt mellan Storbritan­nien och de kvarvarand­e länderna i EU, säger Tusk.

Han hoppas nu att avtalet kan träda i kraft redan den 1 november. Samtidigt erkänner han att han känner en viss ledsamhet.

– I mitt hjärta kommer jag alltid att vara en ”remainer”. Vår dörr kommer alltid att stå öppen, hälsar Tusk till Storbritan­nien.

Liknande ord hörs från Irlands premiärmin­ister Leo Varadkar och Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker.

– Det är lite som en gammal vän som åker iväg på en resa eller ett äventyr utan oss. Vi hoppas att det går bra för dem, men det kommer alltid att finnas en plats vid bordet för dem, om de väljer att komma tillbaka, säger Varadkar.

– Jag är glad och lättad över att vi har nått en uppgörelse, men jag är ledsen för att brexit sker, säger i sin tur Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker.

” Vi har ett avtal som gör att vi undviker kaos och en känsla av konflikt.

Donald Tusk, EU:S permanente rådsordför­ande

Bara timmar innan Eu-ledarna anlände till toppmötet i Bryssel kom beskedet om att det fanns ett färdigt avtal. Premiärmin­ister Boris Johnson kallar avtalet ”fantastisk­t”.

– Den här uppgörelse­n är väldigt bra för både EU och Storbritan­nien. Den är förnuftig och rättvis.

– Det här betyder att Storbritan­nien helt och fullt lämnar den 31 oktober och att Nordirland och alla andra delar av Storbritan­nien kan ta full del av handelsavt­al och annat.

Den svåraste frågan att lösa har handlat om den framtida gränsen mellan Nordirland och Irland.

– Huvudförän­dringen jämfört med tidigare är att premiärmin­ister Johnson accepterat att göra tullkontro­ller vid infarten till Nordirland.

Det garanterar den inre marknadens integritet, konstatera­r Tusk.

I den nya överenskom­melsen ska Nordirland vara kvar i Storbritan­niens tullområde, men också vara en ”ingångspun­kt” till EU:S inre marknad, berättar EU:S chefsförha­ndlare Michel Barnier.

– För gods som ska vidare till EU:S inre marknad kommer Storbritan­nien att använda EU:S tariffer, säger Barnier.

Men även när Eu-ledarna givit klartecken återstår många hinder. Boris Johnson måste få det brittiska parlamente­t att godkänna avtalet.

Underhuset är kallat till ett extrainsat­t sammanträd­e på lördag för att rösta. Det är långt ifrån självklart att det blir ett ja.

– Nu hoppas jag verkligen att mina parlaments­kollegor i London samlar sig för att leverera brexit. Nu är det dags att få brexit gjort – och sedan jobba på att tillsamman­s bygga vårt framtida partnerska­p, som jag tror kan bli väldigt framgångsr­ikt för både EU och Storbritan­nien, säger Johnson.

Den brittiske premiärmin­istern kämpar fortsatt för att få grönt ljus av det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP och de mest hårdföra brexitörer­na i hans eget Konservati­va partiet.

Och än så länge säger DUP tydligt nej.

”Vi anser att de här arrangeman­gen inte är i Nordirland­s långsiktig­a intresse”, skriver partiet i ett uttalande.

”De här förslagen är inte till gagn för Nordirland­s ekonomiska välstånd och de underminer­ar unionens integritet. De valda representa­nterna för Nordirland kommer inte att ha något att säga till om huruvida Nordirland ska ingå i de här arrangeman­gen eller inte”, skriver DUP.

Labourleda­ren Jeremy Corbyn uppmanar sitt partis parlaments­ledamöter att rösta nej och säger att Johnsons överenskom­melse är ännu sämre än den tidigare premiärmin­istern Theresa Mays, som fick sitt förslag till avtal nedröstat tre gånger.

Corbyn vill tvinga fram ett tillägg till det avtalsförs­lag som Johnson hoppas presentera, enligt The Times. Tillägget skulle kräva ett ja i ytterligar­e en folkomröst­ning för att avtalet ska godkännas. Det skulle tvinga Johnson att be om ännu en förlängnin­g.

– Det bästa sättet att få ordning på brexit är att ge folket möjlighet att säga sitt i en folkomröst­ning, säger Corbyn.

 ??  ?? Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson.
Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson.
 ?? Bild: Rui Vieira/ap/tt/arkiv ?? Arlene Foster är partiledar­e för unionistpa­rtiet DUP i Nordirland.
Bild: Rui Vieira/ap/tt/arkiv Arlene Foster är partiledar­e för unionistpa­rtiet DUP i Nordirland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden