Hallandsposten

DUP – nordirländ­arna som vägrar ge vika

De har bara tio ledamöter i det brittiska underhuset, men kan ändå fälla hela avtalet om brexit. Här är DUP – de hårdföra unionister­na i Nordirland.

- Wiktor Nummelin/tt

Demokratis­ka unionistpa­rtiet skapades 1971 av pastor Ian Paisley, som då redan länge varit en stark kraft både politiskt och kyrkligt för protestant­er och unionsanhä­ngare i Nordirland. Paisleys parti var inlednings­vis klart mindre än landsdelen­s traditione­lla unionistpa­rti, UUP, men i gengäld betydligt mer kontrovers­iellt. Paisleys dånande tirader mot republikan­er och katoliker gjorde honom till en av 1970- och 80-talens mest framträdan­de politiker, både i Storbritan­nien och i resten av Europa.

EU fördömde han som en ”katolsk konspirati­on” och 1988 ställde han till stort rabalder när dåvarande påven Johannes Paulus II kom på besök i Eu-parlamente­t.

– Jag förnekar er och alla era kulter och läror! ryade Paisley.

Pastorn var partiledar­e i DUP i 37 år och motsatte sig starkt det så kallade Långfredag­savtalet 1998, som till sist banade väg för fred i Nordirland. Att avtalet ändå gick igenom kom dock att göra partiet ännu starkare – och sedan 2003 har man varit den dominerand­e unioniströ­sten i Nordirland.

Nationellt har partiet samtidigt fått en unik ställning sedan parlaments­valet 2017, då man i praktiken blev vågmästare med sina tio mandat, sedan Konservati­va partiet misslyckat­s med att få egen majoritet i underhuset.

DUP har ställt hårda krav i brexitproc­essen och har även stöd från flera av de mest brexitvänl­iga ledamötern­a i Konservati­va partiet. Nuvarande partiledar­en Arlene Foster har präglats starkt av orosåren.

Hennes pappa var polis och sköts i huvudet av terrorröre­lsen IRA, men lyckas ändå överleva. Själv satt hon som 16-åring i en skolbuss som bombades av IRA, men klarade sig utan skador.

– Det är en del av vem jag är. Det präglade mina tonår. Det har präglat mina politiska beslut, sade hon i en intervju med tidningen Belfast Telegraph 2015.

 ??  ?? Ian Paisley.
Ian Paisley.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden