Hallandsposten

Turkiet är för vapenvila – om kurder retirerar

Turkiet har gått med på ett slags villkorat eldupphör i norra Syrien där den turkiska militären pausar offensiven – medan de kurdiska styrkorna får en tidsfrist för att dra sig tillbaka. ”Miljontals liv kommer att räddas!”, skriver USA:S president Donald

- TT-AFP-REUTER

” Vi pausar insatsen, vi stoppar den inte. Mevlüt Cavusoglu, Turikiets utrikesmin­ister

De kurdiska styrkorna får fem dygn på sig att lämna berörda områden. Turkiets utrikesmin­ister Mevlüt Cavusoglu vill inte kalla överenskom­melsen för en vapenvila för att vapenvilor bara kan ingås mellan två ”legitima parter”.

– Vi pausar insatsen, vi stoppar den inte, säger Cavusoglu vid en presskonfe­rens.

– Vi kommer bara stoppa insatsen när (de kurdiska styrkorna) drar sig tillbaka helt och hållet från regionen.

Enligt den turkiske utrikesmin­istern är Turkiet och USA överens om att ta ifrån de kurdiska styrkorna tyngre beväpning och att kurdiska posteringa­r ska förstöras.

Efter ett möte med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan säger USA:S vicepresid­ent Mike Pence att offensiven avbryts helt och hållet om kurderna drar sig tillbaka från de områden där Turkiet vill upprätta en ”säker zon”.

Pence säger sig också ha fått besked från den kurdiska Ypg-milisen att den ska dra tillbaka soldater enligt villkoren. Det har ännu inte kommit någon offentlig kommentar från kurdiskt håll.

Det turkiska målet är nu att den ”säkra zonen” ska sträcka sig 32 kilometer in på syriskt territoriu­m, från den östra sidan av floden Eufrat till den irakiska gränsen, säger Cavusoglu.

Turkiet kommer enligt utrikesmin­istern att förhandla med Ryssland om staden Manbij och vissa andra regioner. Mavlüt Cavusoglu säger att han inte har gett USA några garantier när det gäller gränsstade­n Kobane.

En ny flyktingvå­g har tagit fart från Syrien till följd av den turkiska offensiven och de kurdiska myndighete­rna söker sätt att evakuera civila.

Flyktingar­na kommer från områden runt städerna Tal Abyad och Kobane, uppger Rami Abdel Rahman, chef vid opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) i Storbritan­nien.

Hundratals människor har dödats och 300 000 har flytt sedan Turkiet inledde sin offensiv för åtta dagar sedan, enligt SOHR.

Över 220 kurdiska kombattant­er har dödats i strider, samt över 180 turkstödda syriska rebeller, enligt SOHR:S uppgifter. I samband med striderna uppges 72 civila ha dödats, varav merparten på den kurdiska sidan.

Kurdiska myndighete­r i självstyre­t i nordöstra Syrien skriver i ett uttalande att det behövs en humanitär korridor för att evakuera civila från gränsstade­n Ras al-ayn. Uppmaninge­n kommer sedan syriska rebellgrup­per som slåss på den turkiska sidan enligt SOHR attackerat en sjukvårdsi­nrättning i staden vilket gjort att patienter och personal inte kan lämna byggnaden.

Offensiven har pågått i åtta dygn. Enligt självstyre­t använder Turkiet napalm och ammunition med vit fosfor för att knäcka oväntat hårt motstånd i området kring Ras alayn och pekar ut president Recep Tayyip Erdogan.

”Ställd inför det uppenbara misslyckan­det med hans plan tar Erdogan till vapen som är förbjudna globalt, som fosfor och napalm”, står det i ett uttalande från de kurdiska myndighete­rna.

Detta förnekas av den turkiske försvarsmi­nistern Hulusi Akar. Han anklagar i stället den kurdiska sidan för att själva använda sådana vapen ”för att lägga skulden på oss”.

 ?? Bild: Lefteris Pitarakis/ap/tt ?? En bild tagen från den turkiska sidan av gränsen mellan Turkiet och Syrien.
Bild: Lefteris Pitarakis/ap/tt En bild tagen från den turkiska sidan av gränsen mellan Turkiet och Syrien.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden