Hallandsposten

Gör testunden till mer än bara en kopp – dags för höstmys

- Mia Gahne

Höstmys är lika med tid för te. Varför inte bjuda hem vännerna på afternoon tea i stället för middag? Umgänge med brittisk finess.

Den här årstiden är så vacker att man nästan dånar. När träden skiftar i lejongult, löven övergår i karmosinrö­tt och djupaste orange och himlen lyser så där obarmhärti­gt klarblå – ja, då är det knappt att man vill gå in över huvud taget. Men när man väl gör det känns det som perfekt läge för att lägga in en pinne i brasan och ta sig en kopp te.

Varför inte göra testunden till en grej och gå ”all in”? Afternoon tea är ett begrepp som vi förknippar med blåhåriga brittiska tanter och lyxiga salonger med manglade linnedukar. Men man måste ju inte ha betjänter, våningsfat och en hel herrgård på engelska landsbygde­n för att kunna bjuda på en testund. Det går precis lika bra i ett medelsvens­sonkök med avskavda pinnstolar.

Tanken går snarare ut på att göra det till något extra. Utveckla konceptet ”en kopp te” till en högtidsstu­nd med mycket av allt. Minismörgå­sar, scones, småkakor, mjuka kakor – det är bara att bulla upp och låta fantasi och tillgång styra vad som dukas fram. Och helst bör man förstås även lägga ned åtminstone en smula extra energi på att brygga te på kanna enligt konstens alla regler.

Själva ritualen afternoon tea härstammar från år 1840 då hertiginna­n Anna av Bedford gjorde sitt småätande mellan målen till något av en högtid. Klassiskt afternoon tea serveras numera ofta på minst lika klassiska hotell och restaurang­er. Cream tea, även kallat Devon cream tea, kallas det koncept som omfattar te, scones, marmelad och ”clotted cream”, vilket är det koncentrer­ade fettet i grädden (crème fraiche är det närmaste vi kan komma i svenska butiker, men det går faktiskt att göra själv). Ytterligar­e en variant är high tea, som är en lite matigare testund där även ett lättare kvällsmål ingår.

Oavsett vad man väljer att kalla det för så är en stund med goda vänner, en kanna te och allehanda godsaker en bra stund. Vad man än må tycka om brexit.

bjuder på härliga recept varje vecka.

Själva ritualen afternoon tea härstammar från år 1840 då hertiginna­n Anna av Bedford gjorde sitt småätande mellan målen till något av en högtid

 ?? Bilder: Fredrik Sandberg ?? Scones hör testunden till, de här har fått extra mycket smak med hjälp av cheddar, bacon och kryddor.
Bilder: Fredrik Sandberg Scones hör testunden till, de här har fått extra mycket smak med hjälp av cheddar, bacon och kryddor.
 ??  ?? Citruscurd med ingefära passar ypperligt när det serveras afternoon tea.
Citruscurd med ingefära passar ypperligt när det serveras afternoon tea.
 ??  ?? Gurksandwi­ch är något av ett måste på afternoon tea. De här har en mild fyllning med smak av krabba.
Gurksandwi­ch är något av ett måste på afternoon tea. De här har en mild fyllning med smak av krabba.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden