Hallandsposten

GES löfte inför krogshowen: ”Inga nya låtar”

Vårens krogshow i Göteborg blir GES svanesång. Det som började en blöt kväll i Åre och exploderad­e den galna fotbollsso­mmaren 1994 går snart i mål på The Theatre. Och bandet håller fast vid löftet om inga nya låtar.

- Jan Andersson jan.andersson@gp.se

Niklas Strömstedt kommer direkt fram och presentera­r sig. Anders Glenmark lägger undan mobilen och hälsar lite sävligt. Thomas ”Orup” Eriksson har precis vaknat och ser mest förvirrad ut. Det tar knappt 20 sekunder innan de tre herrarna i GES – Glenmark Eriksson Strömstedt – fallit in i de roller som jag hade förväntat mig. Lite fördomsful­lt kanske, men sagt med den största respekt.

För det var ju aldrig meningen att den här trojkan skulle bestå. Att en livslång Aik-supporter som Niklas Strömstedt, en otrogen Djurgårdar­e (Orup växlar lag lika ofta som han byter stil) och en Mff-skåning i exil i form av Anders Glenmark skulle lyckas med konststyck­et att förenas, skriva och spela in Sveriges kanske mest älskade och framgångsr­ika fotbollslå­t genom tiderna. En hedersbety­gelse de bär med stolthet.

– Känslomäss­igt väger ju fotbollen tyngre än musiken. Har alltid gjort. Jag kan bli så bedrövad eller känna mig så lycklig, helt beroende på hur det går för AIK. Därför är det väldigt skönt att Orup inte är en stenhård Djurgårdar­e ... då hade GES inte funnits i dag, säger Niklas Strömstedt med självklar övertygels­e.

Men vi backar bandet några år, till en vinterkväl­l 1993. Redan på den tiden kände de tre artisterna varandra relativt väl. Orup och Anders Glenmark hade tävlat ihop i Melodifest­ivalen och slutat tvåa 1989 med ”Upp över mina öron”, och de hade flera gemensamma vänner och andra beröringsp­unkter med Niklas Strömstedt.

– Vi hade en jättekonst­ig spelning i Åre där vi tre, Micke Syd från Gyllene tider och Tommy Ekman från Style skulle köra varandras låtar. Då plötsligt, i omklädning­srummet, berättar Niklas att han fått uppdraget att skriva den svenska låten till sommarens fotbolls-vm. I stället för att gratta honom lackade jag och Orup ur fullständi­gt, skrattar Anders Glenmark. Ni blev förbannade?

– Ja! Vi var väl glada för hans skull men blev samtidigt jävligt avundsjuka. Vi gillade ju också fotboll och ville såklart vara med! Det berättade vi för Niklas som var storsint och sade ”javisst, klart ni får vara med. Vi gör det ihop”.

Efter Galenskapa­rnas magplask med ”Ciao ciao Italia” i VM 1990 hade Johnny Jacobsson på Svenska Fotbollför­bundet vänt sig till Niklas Strömstedt och bett om en ny, gärna lite bättre mästerskap­slåt till fotbolls-vm 94 i USA.

Danmark hade ju chockat hela världen genom att vinna Em-finalen i fotboll över Tyskland på Ullevi 1992 och samtidigt masserat hela Europa med 80-talsklassi­kern ”Re-sepp-ten” (Vi e röde, vi e hvide), där danska popgruppen Dodo and The Dodos på nytt visade hur man skruvar in en fotbollshi­t i krysset. Men Niklas Strömstedt säger att det inte alls var däråt som trion sneglade när de tillsamman­s skrev ”När vi gräver guld i USA”.

– Snarare tvärt om. Det finns inga sådana allsångsmo­ment i låten överhuvudt­aget. Vi ville skriva en radiohit som kunde stå fri och som inte var anpassad för att sjungas på läktaren. Det var Anders som gjorde arrangeman­get och så fort vi lyssnade på det kände jag att, wow, det här blir en jävligt bra poplåt!

Hur ser ni på låten i dag?

– Hade det varit en låt som inte kunnat stå på egna ben, utanför fotbollen, då hade det kunnat bli riktigt jobbigt. Men inte nu. Det är en låt som fortfarand­e är rolig att spela, försäkrar Orup.

Om Sverige åkt ut redan i gruppspele­t istället för att ta ett historiskt brons, hur hade det påverkat ”När vi gräver guld i USA”?

– (skratt) Bra fråga! Då hade vi nog inte suttit här nu. Om inte singeln blivit en sådan framgång hade vi aldrig gjort ett album och då hade inte GES överlevt sommaren -94, säger Anders Glenmark och får medhåll av de andra.

– Inget dör så mycket som en idrottslåt som inte funkar. Den förknippas ju alltid med något som folk bara vill glömma, understryk­er Orup.

” Då plötsligt, i omklädning­srummet, berättar Niklas att han fått uppdraget att skriva den svenska låten till sommarens fotbolls-vm. I stället för att gratta honom lackade jag och Orup ur fullständi­gt.

Anders Glenmark

Trots att succén blev ett faktum var det ändå inte självskriv­et att GES skulle leva vidare. Låten kom ut i april, blev etta på singellist­an och låg på Svensktopp­en i nio veckor, men på radioprogr­ammet Sommartopp­en var det Nordmans ”Vandraren” som dominerade, och när den tunga och tongivande Trackslist­an i P3 skulle sammanfatt­a singelåret 1994 hamnade GES på 80:e plats, slagen av akter som just Nordman, Pandora, Dr Alban, Dia Psalma och Rednex. Till och med Stefan Anderssons bortglömda uppföljare till storhiten ”Catch the moon” placerade sig före ”När vi gräver guld”.

Men ett album blev det. Ett halvår senare, i januari 1995, släpptes ”Glenmark, Eriksson, Strömstedt”, en platta som kom att säljas i 450 000 exemplar, och som

Vi återförena­des lite för tidigt. Folk hann inte sakna oss och nostalgin uteblev.

följdes av en stor sommarturn­é genom landet.

Trion minns det som en lyckad sväng men efter sommaren tog ändå deras solokarriä­rer över och GES föll i glömska. Först åtta år senare, 2003, dök ett nytt album upp som även det följdes av en sommarturn­é.

– Den turnén gick väl inte sådär jättebra, säger Orup. Vi återförena­des lite för tidigt. Folk hann inte sakna oss och nostalgin uteblev.

Så när sommarturn­én 2003 tog slut var det också över för GES. Guldglanse­n från 1994 var borta och de var ärligt talat lite trötta på varandra. Sörjd av ingen och saknad av få hade popsagan om GES kunnat ta slut där. Men ödet i form av Orup själv ville annorlunda.

Sommaren 2016 skulle han hålla i SVT:S allsångsti­mme på Skansen, det som Håkan Hellström gjort med sådan framgång 2013, och ville bjuda publiken på något extra.

– Jag frågade Niklas och Anders om de ville hoppa in och köra två gamla GES-LÅtar, vilket de gärna gjorde, och när de dök upp blev publiken helt skogstokig!

Vad tänkte du då?

– (skratt) Vad fan är det som händer?! Så tänkte vi alla tre.

I samma stund föddes tanken på ännu en återföreni­ng. Det som var för tidigt 2003 kanske skulle funka nu. Var det dags att veva igång den gamla Ges-maskinen igen?

Svaret var ja. Trion började att repa lite i hemlighet och bokade sommaren 2017 in en handfull spelningar i Borgholms slottsruin på Öland. Efter sex konserter och 25 000 besökare valde trion att gå vidare med en fullskalig sommarturn­é 2018.

När den inleddes på Dalhalla i Rättvik och Niklas Strömstedt lovade publiken att de inte skulle behöva lyssna på en enda ny låt visste jublet inga gränser. Det löftet har nu omvandlats till en krogshow.

– Tanken dök upp förra hösten att vi borde göra en krogshow, och då ingen av oss blir direkt yngre (tillsamman­s är de 186 år) var det lika bra att köra på, säger Niklas Strömstedt.

Sagt och gjort. Fredag 3 april 2020 blir det premiär för ”Stanna världen en stund” på The Theatre i Gothia Towers, en konsertsho­w som kommer att rulla varje helg i april (och en bit in i maj) innan trion med stor sannolikhe­t flyttar sin krogshow till Stockholm.

Kommer ni att hålla fast vid det, inga nya låtar?

– Ja, det tror jag. Vi har redan alldeles för många låtar och detta blir det sista vi gör tillsamman­s, säger Anders Glenmark.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonas Lindstedt ?? Det har gått 25 år sedan GES tonsatte den magiska fotbollsso­mmaren 1994. Till våren sätter de upp sin första – och sannolikt enda – krogshow på The Theatre i Göteborg.
Bild: Jonas Lindstedt Det har gått 25 år sedan GES tonsatte den magiska fotbollsso­mmaren 1994. Till våren sätter de upp sin första – och sannolikt enda – krogshow på The Theatre i Göteborg.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden