Hallandsposten

Veterantit­t på radikalise­ring

- Med: Idir Ben Addi, Myriem Akheddiou, Claire Bodson med flera Belgien, 2019 (90 min) Miranda Sigander

Unge Ahmed Regi: Jean-pierre & Luc Dardenne

De belgiska veteranbrö­derna Luc och Jean-pierre Dardenne skildrar oftast socialreal­istiska miljöer med människor ur arbetarkla­ssen i dramatiskt förtätade situatione­r – Marion Cotillard var hjärtskära­nde bra som desperat och varslad i ”Två dagar, en natt” och med ”Rosetta” (1999) och ”Barnet” (2005) vann de Guldpalmer i Cannes.

Rättvisa är en bristvara i deras filmer men oftast finns någon form av hoppfullhe­t i sikte. Den här gången har de vridit på perspektiv­et. Och nu måste man verkligen kisa ordentligt för att se något som liknar en ljusning.

Den unge Ahmed är en knubbig skolpojke som alldeles nyss mest spelade datorspel. Tungt influerad av en lokal imam börjar Ahmed säga åt sin handfallna och förtvivlad­e mamma att inte dricka alkohol och kommentera­r hur systern klär sig.

Plötsligt vill han inte längre ta sin kvinnliga lärare i arabiska i handen. När denna på ett skolmöte föreslår att undervisni­ngen bör ske med modernare och kompletter­ande källor till Koranen, väcks ett starkt hat i Ahmed.

Vad som är rent och orent upptar nästan all hans tankeverks­amhet och med en övertygad ungdoms iskalla logik inser han att det är hans ansvar att döda den orena läraren.

Bröderna Dardenne skildrar Ahmed och hans utveckling med en nästan dokumentär skärpa. Det är vardagligt och förfärande på samma gång. För när samhället sätter in all kraft för att rehabilite­ra Ahmed, genom att respektful­lt och vänligt tala med och lyssna på honom och samtidigt erbjuda en stärkande vistelse på en bondgård, håller Ahmed korten tätt nära kroppen. Publiken får det svettigt med den mycket ambivalent­a inställnin­g som föds till den trots allt just unge Ahmed.

Bröderna Dardenne plockar upp en viktig diskussion om religion, radikalism och frågan om när det verkligen är för sent ställs på sin spets (och den gäller förstås alla typer av extrema miljöer). De är skickliga berättare och skådespela­rna imponerar.

Ändå känns historien något forcerad, speciellt i slutet, som framstår som ofärdigt. ”Unge Ahmed” kvalar inte in bland deras mest oförglömli­ga filmer men är ändå sevärd och problemati­serar ett ämne som är plågsamt aktuellt.

 ??  ?? Ahmed (Idir Ben Addi) blir skickad till en bondgård för rehabilite­ring, där han lär känna dottern i familjen (Victoria Bluck).
Ahmed (Idir Ben Addi) blir skickad till en bondgård för rehabilite­ring, där han lär känna dottern i familjen (Victoria Bluck).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden