Hallandsposten

Idéfattig zombie-uppföljare som är nästan helt död

För tio år sedan gjorde en festlig fyrklöver kaos med zombiefilm­genren och bjöd på kul och äckelblodi­g underhålln­ing. Nu försöker de sig på en uppföljare – tyvärr en blekare, nästintill död kopia.

- Miranda Sigander/tt

Zombieland: Double tap Regi: Ruben Fleischer

Med: Emma Stone, Woody Harrelson, Jesse Eisenberg med flera USA, 2019 (99 min)

Då, för ganska exakt ett decennium sedan, vill jag minnas att man upplevde tjejerna, de två systrarna spelade av Emma Stone och Abigail Breslin som ovanligt coola rollfigure­r samt hela postapokal­ypsen som lite fräsch.

Vardagen i Zombieland präglades av zombieatta­cker och försök till vanligt liv i en skön förening. Woody Harrelsons cowboy-hårding Tallahasse­e fungerade som ett slags ställföret­rädande farsa för gänget, som också innehöll den neurotiska Columbus (Jesse Eisenberg), vars metod för överlevnad byggde på att hålla sig till en uppsättnin­g livsregler av typen

”undvik offentliga toaletter” och ”träna kondition”.

En livsregel som präglar Hollywood nu för tiden är ”gör uppföljare när det är möjligt”. Ibland kan det ju funka. Men ”Zombieland: Double tap” känns mest som en blekare, nästan helt död kopia som snubblar sig fram över den idéfattiga ödemark som filmindust­rin kantas av och som ibland hotar att helt ta över.

Visst finns det små ljuspunkte­r att småfnissa åt. Nytillskot­tet Madison (Zoey Deutch) är ljuvligt konstig som totalblåst bimbo. Och i en eftertextp­resent till ”Zombieland”-älskare dyker en trött Bill Murray upp och gestaltar den mest själlösa situatione­n som existerar – en internatio­nell pressträff för just uppföljare. I det här fallet den fiktiva ”Katten Gustaf 3” men pr-personskom­mentaren ”bara frågor om filmen, tack” klingar mycket realistisk­t.

Metaleken med kopior tar sig ett rent fysiskt uttryck när Harrelsons och Eisenbergs rollfigure­r får dubbelgång­are, i form av Luke Wilson och Thomas Middleditc­h, som dyker upp och beter sig nästan identiskt med originalen. Handlingen i övrigt utspelas under en episodisk road-trip som är väldigt lättglömd. Våra hjältar tvingas döda en massa zombier, kan man sammanfatt­a den med. Men ingenting är egentligen kul eller spännande.

För i grunden låtsas inte ens filmskapar­na om att de har några andra ambitioner än att casha in sin lön. En ärlig uppgivenhe­t präglar både skådespela­re och manus: ”Haha, titta så tokigt, vi gör en uppföljare och vi är medvetna om hur tråkigt det är, både för oss och för er”.

” I grunden låtsas inte ens filmskapar­na om att de har några andra ambitioner än att casha in sin lön.

 ?? Bild: SF Studios ?? Huvudperso­nerna i ”Zombieland: Double tap” är tio år äldre och tyvärr tråkigare än sist.
Bild: SF Studios Huvudperso­nerna i ”Zombieland: Double tap” är tio år äldre och tyvärr tråkigare än sist.
 ??  ?? Livet i det postapokal­yptiska Zombieland pågår och tio år senare möter vi gänget från första filmen igen.
Livet i det postapokal­yptiska Zombieland pågår och tio år senare möter vi gänget från första filmen igen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden