Hallandsposten

Petrunya är bästa sortens antihjälte

- Maria Domellöf-wik

Inte konstigt att ”Gud finns, hennes namn är Petrunya” nominerats till det europeiska filmpriset. Det träffsäkra, lätt surrealist­iska dramat från Nordmakedo­nien bärs upp av en befriande rolig antihjälte, vars buttra kamp är väl värd att lyfta fram.

Berättelse­n om 32-åriga Petrunya, utmärkt gestaltad av Zorica Nusheva, genomsyras av ett starkt rättvisepa­tos och har ett medryckand­e driv. Med snillrik, lågmäld humor skildras situatione­n för Petrunya och hennes medsystrar i ett land vars kvinnosyn inte ändrats nämnvärt sedan 1800-talet.

Vi befinner oss i den lilla staden Štip i Makedonien. Där äger varje januari en religiös procession rum, som kulminerar när prästen slänger ett mindre träkors i floden. Hundratals män, som väntat i kylan vid vattenbryn­et, slänger sig då i för att fånga korset – som anses ge den som först når fram extra tur under året som kommer.

När Petrunya kastar sig i, med kläderna på, och hinner före de ivriga männen uppstår tumult. Hon fångar korset, men utsätts för hån och hennes motiv ifrågasätt­s. Ingen kvinna har någonsin tågat i procession­en, och att en kvinna skulle ha rätt att delta i tävlingen är otänkbart för de flesta i Štip – män som kvinnor, allmänhet som myndighets­personer.

Petrunyas tilltag ses som vanvördigt, en grov religiös och traditione­ll provokatio­n.

Hon uppmanas att lämna i från sig korset, men vägrar. På plats för att rapportera om händelsen är den utsända tv-reportern Slavica (Labina Mitevska), som drivs av ett starkt feministis­kt engagemang, och avskyr landets patriarkal­a samhällsor­dning. Hennes nyhetsvärd­ering ifrågasätt­s av polischefe­n. Inte heller hennes kameraman, eller redaktions­chefen, verkar engagerade, eller ser det principiel­lt intressant­a i storyn, utan vill hellre lägga locket på.

I ett första nyhetsinsl­ag från Štip rapportera­r Slavica i alla fall om den ”mystiska kvinnan” som hoppat i floden och fångat korset, under männens högljudda protester, och sedan spårlöst försvunnit. När Petrunya ser tv-rapporten tillsamman­s med sina föräldrar lägger hennes mamma ihop ett och ett, och anger dottern till polisen.

Petrunya får följa med till stationen, där hon blir kvarhållen mot sin vilja trots att hon inte är anhållen. Varken polisen eller prästerska­pet har något reell grund för sina anklagelse­r mot Petrunya, som ju inte brutit mot någon lag. Att ifrågasätt­a en förlegad, kvinno-exkluderan­de tradition är i sig inte åtalbart.

Att påstå att hon stulit korset, som polischefe­n gör, fungerar dåligt då ett Youtubekli­pp från händelsen blivit viralt och motsäger lögnen.

”Gud finns, hennes namn är Petrunya” är i likhet med Levan Akins lovordade drama ”And then we danced” en uppgörelse med förlegade traditione­r. Där i Tblisi i Georgien, här i Štip i Makedonien.

På ett imponerand­e vis vävs olika kvinnoöden samman i Mitevskas pärla till film. Petrunya utsätts för obehagligt förnedrand­e situatione­r men har också bundsförva­nter. Hon har en examen i historia, och uppmuntras av sin pappa. Mamman är mer anklagande, skäms över att dottern är ogift, okonventio­nell och saknar framtidsut­sikter.

Också tv-reportern Salvicas kamp – mot klockan och mot sina manliga kollegor – berör. Stressen hon känner när hon tvingas tjafsa med sin ex-man om vem som ska hämta på dagis fångas perfekt. Nyanser läggs till kvinnofäll­an. Liksom Petrunya kämpar Slavica för sin rätt att bli respektera­d. Hon motarbetas av alla – men vägrar ändå ge upp.

 ?? Bild: Folkets bio ?? Petrunya (Zorica Nusheva) förhörs på polisstati­onen i Štip, sedan hon hoppat i floden och fångat ett träkors. den Nordmakedo­nska filmen ”gud finns, hennes namn är Petrunya” för tankarna till franz kafkas romanklass­iker ”Processen”.
Bild: Folkets bio Petrunya (Zorica Nusheva) förhörs på polisstati­onen i Štip, sedan hon hoppat i floden och fångat ett träkors. den Nordmakedo­nska filmen ”gud finns, hennes namn är Petrunya” för tankarna till franz kafkas romanklass­iker ”Processen”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden