Hallandsposten

Trist att Jolie och Pfeiffer sjabblas bort i ”Maleficent 2”

- Mats Johnson

Det engelska ordet maleficent är extremt svårstavat, dessutom svårbegrip­ligt, men den som är ”maleficent” sprider ondska omkring sig, vilket Angelina Jolies rollfigur onekligen gör i den här sent påkomna uppföljare­n.

Här har vi en Disneyfilm som, för en gångs skull, inte är en scen för scen live action-nyinspelni­ng av en redan gjord tecknad Disneyfilm. Jo, den första filmen var Disneys animerade långfilm ”Törnrosa” (1959) en gång till, med den skillnaden att sagan berättades ur den onda fens perspektiv. Slutet kändes väldigt definitivt, men norske regissören Joachim Rønning känner sig föranledd att berätta vad som händer med Törnrosa/aurora när hon varit vaken i fem år. Min nyfikenhet stod inte direkt på topp, men det här med Rønning är lite kul.

Efter framgångar­na med ”Max Manus” och ”Kon-tiki” stack han till Hollywood med siktet inställt på stjärnspäc­kade storfilmer. Han fick genast i uppdrag att göra ”Pirates of The Caribbean: Salazar’s revenge”, och har nu alltså regisserat en påkostad sagofilm från Disney. Med tanke på den mördande konkurrens­en är det starkt jobbat.

Det är förstås lite sagohandli­ng. När prinsen Philip (en blek Harris Dickinson) friar till den unga drottninge­n Aurora (Elle Fanning) uppenbarar sig möjlighete­n för två rivalisera­nde kungadömen att sluta fred. Auroras gudmor Maleficent (Jolie, som har flera syrliga repliker på lager) vill inte lyssna på det örat. Sedan visar det sig att Philips till synes väna mamma drottning Ingrith (Michelle Pfeiffer) inte heller hon har några försonande drag.

Eftersom Pfeiffer och Jolie är två ess anser jag att filmen är feldispone­rad. Naturligtv­is skulle Rønning koncentrer­at sig på maktkampen mellan två ondskefull­a kvinnor, men han satsar i stället på gulliga små skogsväsen och bombastisk­a specialeff­ekter, som är okej, men blir tröttsamma hyfsat snabbt.

Nej, allt från Disney går inte med vinst, vilket knappast heller ”Maleficent” lär göra, men vänta bara! Innan filmstart visades, som av en händelse, trailern för ”The rise of Skywalker”. Det är en ”riktig” Star

Wars-film med Chewbacca, C-3PO och Mark Hamill framför kameran. Kommer garanterat att välta biljettkas­sorna med start den 18 december.

 ?? Bild: Cortesey of Disney ?? angelina Jolie är tillbaka som Maleficent, den onda fén. Men det blir segt i längden, menar gp:s kritiker.
Bild: Cortesey of Disney angelina Jolie är tillbaka som Maleficent, den onda fén. Men det blir segt i längden, menar gp:s kritiker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden