Hallandsposten

Planen klar för att nå Hallands klimatmål 2020

Halland: Utsläppen i länet behöver halveras fram till år 2030. För att uppnå målen har Länsstyrel­sen i Halland fastställt en ny energi- och klimatstra­tegi.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77

För första gången någonsin har Länsstyrel­sen i Halland satt tydliga mål vad gäller klimatfråg­an. Den nya strategin presentera­des under torsdagen av landshövdi­ng Lena Sommestad, tillsamman­s med länsstyrel­sens energioch klimatsamo­rdnare Patrik Ekheimer.

– Klimatfråg­an står högt upp på den politiska agendan nationellt. Bakom den mediala debatten görs ett jobb i vardagen. Parisavtal­et är grunden för arbetet och det handlar om att bryta ner det till länsnivå, säger Sommestad.

I Halland har man redan kommit långt, menar hon. Exempelvis genom att övergå från gas till fjärrvärme. Målen nu är att bidra med ännu tydligare målsättnin­gar ute i kommunerna.

– Vi behöver samverka inom länet och lära av varandra, säger Sommestad.

För Hallands del har bostadssek­torn fasat ut det fossila och även industrise­ktorn har minskat sina utsläpp. Men det räcker inte. Den stora boven och det som pekas ut som den största utmaningen är transports­ektorn, och den behöver, fram till år 2030, minska med minst 70 procent sett till 2010 års siffror. Att byta ut fossildriv­na bilar mot elbilar är ett sätt att komma närmare målen. Att debatten kring elbilar har spretat har inneburit svårighete­r. Men Ekheimer menar att man nu börjar landa i frågan och det länsstyrel­sen först och främst kommer att jobba vidare med är en plan för laddinfras­truktur och speciella satsningar för biogas.

– Den samlade bedömninge­n är att vi vinner mycket genom att vi går över till elbilar, säger han.

För att uppnå målen är en del av strategin att över tid enbart använda fossilfria energisyst­em. Detta ska man göra genom att bland annat öka produktion­en av förnybar energi och biobränsle­n. Man vill också jobba mot ett klimatsmar­t jord- och skogsbruk för att värna om den biologiska mångfalden, samt få en hållbar konsumtion. En, enligt Sommestad, tuff men fullt genomförba­r utmaning.

– Det är de svåraste utmaningar­na som är kvar. Vi går mot de områden som har varit svårast, men det är inte alls orealistis­ka mål. Min uppfattnin­g är att vi har goda möjlighete­r att uppnå målen. Det beror hur hårt man driver dem och det handlar mycket om beslutsamh­et, säger Sommestad.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Patrik Ekheimer använde sig av lego för att pedagogisk­t beskriva utsläppen från de olika sektorerna.
Bild: Roger Larsson Patrik Ekheimer använde sig av lego för att pedagogisk­t beskriva utsläppen från de olika sektorerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden