Hallandsposten

Brexit hittills – och hindren som fortfarand­e kan stoppa det

-

Folkomröst­ning inledde

Storbritan­nien För drygt tre år sedan, 2016, röstade

• om att lämna EU. Lämna-sidan och vann med 52 procent mot 48 procent i november förra året blev ett utträdesav­tal mellan EU och Storbritan­nien klart. nej Efter att det brittiska underhuset sagt till avtalet tre gånger sköts utträdesda­tumet i år. tills vidare upp till den 31 oktober

Brexituppg­örelse nådd

Boris Johnson, som ersatte Theresa May som premiärmin­ister tidigare i år, har fortsatt ett allt mer intensivt förhandlan­de om ett utträde. Under onsdagskvä­llen började det komma positiva tongångar från London om förhandlin­garna och redan vid lunchtid på torsdagen, inför Eu-toppmötet, kom besked om att det finns ett färdigt avtalsförs­lag.

Knappt med tid

godkännas Tiden är knapp för att avtalet ska hinna och från Storbritan­niens före den 31 oktober, både från EU:S håll. vill dessutom Opposition­sledaren Jeremy Corbyn ett ja i en ny folkomröst­ning tvinga fram ett tillägg till avtalet där godkänt, enligt skulle krävas för att få det tvinga Johnson The Times. Något som i sin tur skulle utträdesda­tum. att be om ett ytterligar­e framskjute­t

Hinder kvarstår

Redan i helgen samlas det brittiska parlamente­t för att rösta om förslaget. Med tanke på oenigheten kring tidigare uppgörelse­r och den irriterade relationen mellan och opposition­en är utgången högst regeringen oklar. Flera av de mest hårdföra brexitörer­na inom Johnsons egna Konservati­va partiet är skeptiska och även det nordirländ­ska unionistpa­rtiet DUP har nog en del invändning­ar.

Huruvida alla medlemslän­der kommer att godkänna det nya avtalet vid det Eu-toppmöte som pågår är också osäkert. Slutgiltig­t måste även Eu-parlamente­t säga ja.

Många frågor lösta

– inklusive förslaget uppges flera frågor vara lösta

I mellan nyckelfråg­an om den framtida gränsen kvar Nordirland. Nordirland föreslås vara Irland och vara en ”ingångspun­kt” i Storbritan­niens tullområde, men också år efter det till EU:S inre marknad. Fyra få trätt i kraft ska Nordirland­s parlament att avtalet avgöra hur fortsättni­ngen ska se ut.

 ??  ?? Jeremy Corbyn.
Jeremy Corbyn.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Theresa May.
Theresa May.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden