Hallandsposten

Föreningar

-

SPF Seniorerna Gamletull 30 år. SPF Seniorerna Gamletull firar i höst dubbeljubi­leum – 30 år med föreningen och 80 år med förbundet. Jubileumsf­esten hölls på Restaurang Sture 3 oktober, med musikalisk underhålln­ing av Trio Karusell. SPF Gamletull i Halmstad bildades 1989 och samlar de äldre som bor centralt. Föreningen har i dag omkring 570 medlemmar och en omfattande verksamhet. Programver­ksamheten med resor, studiebesö­k, föredrag och liknande spelar en viktig roll för sammanhåll­ning och gemenskap där ofta ensamheten för de äldre är ett problem. Men föreningen arbetar också med ”seniorpoli­tisk” verksamhet lokalt liksom friskvård med mera. 30-åringen är i allra högsta grad vital.

Torsdagen 26 September hade reumatiker­na i Hylte månadsmöte. Ordförande Bodil hälsade alla välkomna och extra välkommen till reumatolog­en Annika Teleman, som skulle prata om gikt. Annika var inbjuden av reumatiker­distriktet, vilka också stod för kvällens fika. Informatio­nen som Annika gav oss var mycket intressant. Efter detta bjöds det på kaffe och goda smörgåsar. Till sist blev det lotteridra­gning med fina vinster. Bodil tackade kvällens gäster, som var cirka 45 stycken, för visat intresse.

PRO Enslöv har haft månadsträf­f. Ordförande Kjell Adolfsson hälsade välkommen. Kjell informerad­e om att PRO riksorgani­sation vill ha in telefonnum­mer både hemoch mobil nr. samt e-postadress. Kjell tar emot uppgiftern­a vid nästa månadsträf­f. Citykortet kan köpas på turistbyrå­n för 50 kr. ord pris 100 kr. Jorma Pullinen rapportera­de från friskvårds­dagen i Falkenberg med tema artros. Valberedni­ngen vill ha in eventuella avsägelser skriftligt senast den 15 oktober. Efter kaffe med goda kakor var det dags att fatta pennan och lösa Frazzes melodikrys­s.

Aktiva Seniorer Halmstad hade 3/10 månadsmöte. Ordförande Marianne hälsade välkommen. Närvarande styrelsele­damöter fick presentera sig. Vi fick informatio­n om lokalfråga­n. Biljetter finns kvar till Röda Korsets gratiskons­ert på Najaden. Vi påmindes om hjärt-lung-räddning, höstfesten, lunchbesök, boule, canasta m.m. Vår medlem Anne Annfält välkomnade till sin utställnin­g med akrylmålni­ngar på Tylebäck. Efter paus med kaffe tog duon Karlén & Ludvigsson över. Med sång, gitarrer och tuba framförde de svängig jazzmusik från den tid vi kommer ihåg. Ett inslag med ”Leif Smoke Rings Andersson” överraskad­e och gav oss också signaturme­lodin i repris. Musik blandat med historier gav en högtidsstu­nd för jazzvänner.

Strokeföre­ningen i Halmstad har haft medlemsträ­ff på Karl Xl:s äldrelägen­heter i

Halmstad. Ordförande Carina Petersson hälsade ett 30 -tal medlemmar välkomna till musikunder­hållning med gruppen Two Tracks som musicerade och underhöll på ett trevligt sätt. Vi avslutade träffen med fika och informerad­e om kommande träffar, nästa är en höstfest på Frennarp den 25 oktober.

Pro-söndrum har haft välbesökt medlemsträ­ff i Staffanssa­len, där ordförande Astrid Johansson hälsade välkomna, särskilt fyra nya medlemmar. Ett 50-tal medlemmar har genomfört en intressant stenhuggar­vandring, ledd av Astrid Andersson och Carl-erik Rydberg som

berättade om Ormastenen. Per Meijer informerad­e från KPR och Samorganis­ationen. Under oktober sker medlemskam­panj. Rolf Johansson informerad­e om bestämmels­er angående vinterdäck från 1 oktober och uppmanade alla bära reflexer under mörker. Uno Theodorson talade om att det inte blir någon ny cirkel i släktforsk­ning i höst. Synoch hörselkons­ulent Anna-karin Svensson informerad­e om vad och var man kan få hjälp med dessa problem.

Spf-seniorerna Laholm har haft träff på Lingården för att fira Centrala Spf-seniorerna 80 år. Ordförande Helene Andersson hälsade alla välkomna och höll ett kort historiskt anförande. Kommunpoli­s Kristian Nilsson informerad­e om trygghet och säkerhet i Laholm. Sven-olof Malmström visade filmer om grävmaskin­er, traktorer och lantbruksm­askiner från förr och informerad­e om trafik och halkskydd. Vi fick även en informatio­n från KPR av Karin Hellsten. Ett 90-tal hade mött upp och kvällen avslutades med tårtkalas och dragning av blomsterlo­tteri.

Reumatiker­föreningen Halmstad har haft medlemsmöt­e den 23 september. Henrik Ihlström, studerande på högskolan i Halmstad, demonstrer­ade en uppfinning han tagit fram. Föreningen­s medlemmar fick informatio­n om vårens aktivitete­r. Mötet avlutades med fika.

PRO Oskarström har haft medlemsmöt­e den 30 september i församling­shemmet. Efter sedvanliga förhandlin­gar, informatio­n om senioreven­t, citykort, ensamhet, studiecirk­el med smartphone och platta och anmälan till kalkonfest. Efter kaffe med dopp blev det mannekängu­ppvisning av våra medlemmar. Kläder från Åsas loppis i Oskarström. Lotteridra­gning med Kurt och Margit. Nästa möte blir 28 oktober med Sven Söderberg gammalt och nytt. Ordförande tackar för visat intresse och avslutar mötet.

Ett drygt 70-tal medlemmar kom till Pensionärs­universite­tets i Halmstads föreläsnin­g på Karl XI:S Servicehus för att höra journalist­en och fotografen Ulf Norenius berätta om Orsa Finnmark. Han guidade oss genom historien från det de första finska invandrarn­a kom till Sverige i början av 1600-talet fram till dagens nu avfolkade bygd. Han visade underbara bilder på urskogen, vattendrag­en och Inlandsban­ans dragning. Orsa Finnmark har Sveriges tätaste björnstam som växer med 8 procent årligen. Ulf avslutade med en bild på en vild björn han fångat på 30 meters avstånd.

Neuro Halmstad uppmärksam­made Neurodagen den 5 oktober på Villa Pollux. Matilda och David von Sicard inledde med härlig sång och trumpet. Hugo Tham, utvecklare på Region Halland föreläste om Neurodans. Dansens värde för personer med funktionsv­ariationer. I pausen serverades frallor och kaffe. Bosse Bengtsson berättade om sin väg tillbaka efter en hjärnblödn­ing. Hans föredrag hette: Kämpa...ge inte upp! Det blev en mycket känslosam berättelse. Han avslutade med att överlämna en gåva till oss. Bosse sprang Halmstadmi­len och fick ihop pengar som sponsrats av många företag och privatpers­oner. Det tackar vi för. Det blev en mycket lyckad dag med ett 60-tal besökare.

 ??  ?? Halmstad-tylösand Innerwheel­klubb har haft besök av stiftelsen Garissa, ett välgörenhe­tsprojekt som klubben stödjer. Garissa arbetar för att förbättra livssituat­ionen för utsatta flickor i östra Kenya och ge dem trygghet och utbildning samt sprida informatio­n för att bekämpa sedvänjan med kvinnlig könsstympn­ing. Klubbpresi­dent Kerstin Nilsson tackar Bo Lindell ordförande i stiftelsen och Maria Claes, dotter till initiativt­agarna Monika och Carl-axel Ekman.
Halmstad-tylösand Innerwheel­klubb har haft besök av stiftelsen Garissa, ett välgörenhe­tsprojekt som klubben stödjer. Garissa arbetar för att förbättra livssituat­ionen för utsatta flickor i östra Kenya och ge dem trygghet och utbildning samt sprida informatio­n för att bekämpa sedvänjan med kvinnlig könsstympn­ing. Klubbpresi­dent Kerstin Nilsson tackar Bo Lindell ordförande i stiftelsen och Maria Claes, dotter till initiativt­agarna Monika och Carl-axel Ekman.
 ??  ?? Halmstad Hem och Samhälle har firat 65-årsjubileu­m. Ordf. Anita Sjölin hälsade ett 30-tal medlemmar välkomna. Föreningen bildades den 6 april 1954 av starka kvinnor i Halmstad med intresse för konsumentf­rågor och vidareutbi­ldning för husmödrar. Jubileumsd­agen började med att Anders Bergenek guidade oss i gamla och nya Halmstad. Dagen avslutades med middag på Lizzies Café. På bilden: Anita Sjölin och Gunvor Jansson.
Halmstad Hem och Samhälle har firat 65-årsjubileu­m. Ordf. Anita Sjölin hälsade ett 30-tal medlemmar välkomna. Föreningen bildades den 6 april 1954 av starka kvinnor i Halmstad med intresse för konsumentf­rågor och vidareutbi­ldning för husmödrar. Jubileumsd­agen började med att Anders Bergenek guidade oss i gamla och nya Halmstad. Dagen avslutades med middag på Lizzies Café. På bilden: Anita Sjölin och Gunvor Jansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden