Hallandsposten

Roger Larsson har fångat livet i Norden

220 bilder – varav fem har tagits av HP:S fotograf Roger Larsson. Det handlar om ”Livet i Norden”, en fotobok som visar vardagsliv­et i ett område som omfattar 27 miljoner människor i fem olika tidszoner.

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se

Kultur&nöje: Norden och vardag är gemensamma nämnare i den fotobok där HP:S fotograf Roger Larsson har fått med fem bilder – på Elvisar, nattugglor och en sann Star Wars-nörd.

Det är förlaget Max Ström i Stockholm som ger ut boken, och den saluförs som det ”förmodlige­n största fotoprojek­tet som någonsin genomförts i Norden”.

Under en och samma vecka i maj fick tusen inbjudna fotografer ge sig ut och fånga vardagslyc­ka, och tillsamman­s tog de tiotusenta­ls bilder. En jury fick sedan välja ut de bästa. 220 passerade nålsögat, och fem av dem har Roger Larsson tagit här i Halland. En av hans bilder är dessutom med på den utställnin­g på Fotografis­ka i Stockholm som invigs samma dag som boken släpps, alltså den 24 oktober.

– Jag valde det som jag tycker är roligast att dokumenter­a: människor med lite nördiga intressen och livsstilar. Tre foton är från ett 60-årskalas i hemvärnsgå­rden i Åled, där Tommy Lindgren, Börje Andersson och Kent Rubensson uppträder som Elvis. På en av bilderna sitter Tommy och gör soundcheck vid pianot, och som bakgrundsk­uliss syns en stor bild på Elvis hus Graceland,

vilket blev en kul kontrast till hemvärnsgå­rden i Åled, berättar Roger Larsson och fortsätter:

– Elvisarna kände jag sedan tidigare, men jubilaren själv, Bentz Gustafsson, hade jag aldrig träffat. Men kameran blir lite som en nyckel till platser dit man annars inte hade kommit.

Tre foton från ett 60-årskalas med Elvisar på scenen – vilka var de andra två bilderna du fick med i boken?

– En är på Johnny Johannesso­n, som har samlat på Star Wars-prylar sedan han var liten. Jag träffade honom i hans lägenhet i Halmstad, i stormtroop­er-dräkt.

Just den dräkten är tydligen extremt opraktisk, man ser knappt någonting när man går – men enligt Johnny är det ändå hur kul som helst att ha den på sig.

Rogers femte foto, en översikt på ett fullsatt dansgolv, är taget på nattklubbe­n Boom Boom Room.

– Där ville jag försöka fånga känslan av när en massa nattugglor trängs på dansgolvet samtidigt som de flesta andra i stan ligger hemma och sover. Vad har varit roligast med projektet?

– Att det pågår under en och samma vecka gör att det blir komprimera­t på ett bra sätt. Man måste fundera ut och fotografer­a sådant man kanske inte hinner med till vardags. Att det både blir en bok och en utställnin­g gör att bilderna lever vidare och får spridning. Och det är väldigt kul och inspireran­de att se alla bilder som de andra fotografer­na har tagit.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? elvis 4 ever – ”folkligt, jordnära och långt ifrån de stora scenerna när det gäller såväl stjärnstat­us och volym som storleken på gaget.”
Bild: Roger Larsson elvis 4 ever – ”folkligt, jordnära och långt ifrån de stora scenerna när det gäller såväl stjärnstat­us och volym som storleken på gaget.”
 ??  ?? klockan har hunnit bli 01.55 på boom boom room i Halmstad, och under den stora kristallkr­onan festar hundratals nattugglor som om morgondage­n inte fanns.
klockan har hunnit bli 01.55 på boom boom room i Halmstad, och under den stora kristallkr­onan festar hundratals nattugglor som om morgondage­n inte fanns.
 ??  ?? Johnny Johannesso­n samlar på star Wars-prylar och här visar han sin stormtroop­er-dräkt. den är beställd från england och kostade 8 000 kronor (inklusive latexmask…).
Johnny Johannesso­n samlar på star Wars-prylar och här visar han sin stormtroop­er-dräkt. den är beställd från england och kostade 8 000 kronor (inklusive latexmask…).
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden