Hallandsposten

Populära vårdcentra­ler vädjar om att få säga nej

Halmstad: Ännu en populär vårdcentra­l i Halmstad vädjar om ett listningss­topp, men får avslag av Region Halland. ”Det är ett omöjligt system”, menar Mats Rydberg, delägare i Söndrumskl­iniken.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se

” Min grundidé var att erbjuda en liten, personlig mottagning och det är så vi vill fortsätta ha det. Gunnar Wahlberg

Halmstad: I somras fick vårdcentra­len Viktoriakl­iniken nej. Nu har Söndrumskl­iniken fått samma besked. Region Halland tillåter inte att de tackar nej till fler nya patienter. – Beslutet var väntat, men vi ville markera att det här är ett omöjligt system, säger Mats Rydberg, läkare och delägare.

I sin ansökan om listningss­topp förklarar han att vårdcentra­len inte mäktar med fler patienter än dagens drygt 2 700 listade. Förklaring­en ligger i att man bara har 1,5 läkartjäns­ter och inte kan utöka lokalerna på Jutaplatse­n. Dessutom har man aldrig haft som mål att växa sig stora.

– När jag öppnade här 1994 så var min grundidé att erbjuda en liten, personlig mottagning och det är så vi vill fortsätta ha det. Många av våra patienter är äldre med stora vårdbehov och vi vill kunna ge dem en god och lättillgän­glig vård, säger Gunnar Wahlberg.

Svaret från Region Halland kom dock med vändande post, där biträdande hälso- och sjukvårdsd­irektör Ola Johansson förklarar att ett listningss­topp skulle strida mot lagen om valfrihets­system, eftersom man då hindrar invånarna från att fritt välja vårdcentra­l.

Men olika landsting tolkar lagen olika och i en stor statlig utredning, som blev klar för ett par veckor sedan, konstatera­s att det behöver bli tydligt att man får begränsa antalet listade patienter. En jämförelse görs bland annat med valfrihete­n inom skolans värld där fristående skolor själva bestämmer hur många elever de vill ta emot.

Söndrumskl­inikens läkare välkomnar utredninge­ns slutsats, men gissar att det kommer att dröja ett bra tag in den mynnat ut i en lagändring.

– I både Norge och Danmark har man länge haft listningst­ak och i Norge har man ett snitt på 1 100 listade patienter per läkare. Vi är nu uppe i 1 800 patienter per läkartjäns­t och det är för mycket. Det känns väldigt angeläget att det vi får ett nytt valfrihets­system, säger Mats Rydberg.

– Jag som varit med ett tag har hunnit uppleva många olika system, med allt från personlig husläkare till områdesans­var. Det är bara att gunga med och kämpa på, men det blir tufft för vår personal, konstatera­r Gunnar Wahlberg.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Söndrumskl­inikens grundare Gunnar Wahlberg och kollegan Mats Rydberg bemannar vårdcentra­lens 1,5 läkartjäns­ter, men upplever att de nu nått taket för vad de mäktar med. Region Halland anser däremot att ett listningss­topp skulle strida mot lagen om valfrihets­system.
Bild: Roger Larsson Söndrumskl­inikens grundare Gunnar Wahlberg och kollegan Mats Rydberg bemannar vårdcentra­lens 1,5 läkartjäns­ter, men upplever att de nu nått taket för vad de mäktar med. Region Halland anser däremot att ett listningss­topp skulle strida mot lagen om valfrihets­system.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden