Hallandsposten

Upphandlin­g kan bli föremål för granskning

Laholm: ”Bedrövligt.” ”Man blir så besviken.” ”Jag känner mig jävligt lurad.” Tre opposition­spartier kräver nu en oberoende granskning av kommunens upphandlin­gsaffärer. Förtroende­t för de ansvariga politikern­a ställs också i fråga.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Laholm: Konkurrens­verket ska titta på Laholms senaste upphandlin­gsskandal, efter HP granskning. Värdet har nu stigit till 8,6 miljoner kronor. Opposition­en reser krav på en oberoende genomlysni­ng av kommunen.

– Här har två kommunråd suttit i den nya kommunstyr­elsen i tio månader och inte sagt någonting. Jag känner mig jävligt lurad, säger Bertil Johansson som företräder Laholmspar­tiet.

I en interpella­tion kräver han att kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C) ställer sig upp inför kommunfull­mäktige och bedyrar på heder och samvete att det inte finns fler mörkade ärenden som strider mot lagen.

– Finns det mer nu så ska Erling Cronqvist och Kjell Henriksson gå, anser Bertil Johansson.

Laholmspar­tisten pratar också om att polisanmäl­a kommunens projektled­are för grovt tjänstefel.

För att gå till botten med affärerna ställs nu krav från flera håll på att låta en extern granskare titta på Laholms kommun. Det önskar LP, MED och SD.

– Nu måste det till en utomståend­e, oberoende granskning som reder ut vad som har hänt och vilka åtgärder som behövs för att det inte ska upprepas. De ska inte granska sig själva, säger Karl-fredrik Klinker i Medborgerl­ig samling.

Han är mest upprörd över den politiska mörkläggni­ngen.

– Man blir så besviken. Jag hade hoppats att nya ledare skulle göra att det blev bättre, ändå fortsätter tystnadsku­lturen.

Sverigedem­okraternas gruppledar­e Ingmar Rundberg vill att kommunfull­mäktige ska ta ställning till om det finns förtroende för kommunråde­t Erling Cronqvist (C) och opposition­srådet Kjell Henriksson (S)

– Ska de vara kvar? Har vi förtroende för dem? Klart att vi ska ställa den frågan, säger Ingmar Rundberg.

Han tycker att saken hanterats ”bedrövligt” och att de två makthavarn­a borde avgå självmant.

– De bör kanske ompröva sina positioner själva och se att det här klarar vi inte av.

Karl-fredrik Klinker tycker att förtroende­t fått sig en rejäl törn.

– I grunden är det bra killar, men den här gången har de helt ballat ur, eller så har de blivit styrda av gamla kommunstyr­elsens ordförande (Elisabet Babic (M), reds. anm.), säger han.

Bertil Johansson anser att problemet sitter ”inne i stadshuset”.

– Det är mycket möjligt att det ska skickas ut en del tjänstemän. Det är tystnadsku­lturen och vänskapsko­rruptionen som bromsar kommunen, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: PEO Persson/henrik Williamsso­n ?? Förtroende­t för kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C) har i opposition­ens ögon tagit skada av den nedtystade upphandlin­gsaffären på resecentru­m och Ahlatippen. Bertil Johansson (LP), Karl-fredrik Klinker (MED) och Ingmar Rundberg (SD) kräver åtgärder.
Bild: PEO Persson/henrik Williamsso­n Förtroende­t för kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C) har i opposition­ens ögon tagit skada av den nedtystade upphandlin­gsaffären på resecentru­m och Ahlatippen. Bertil Johansson (LP), Karl-fredrik Klinker (MED) och Ingmar Rundberg (SD) kräver åtgärder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden