Hallandsposten

Max Eskilsson: På det sättet subvention­eras personer som faktiskt hade kunnat betala en högre hyra.

Hyresregle­ringen leder till att höginkomst­tagare subvention­eras, att marginalgr­upper stängs ute – och att bostadsköe­rna fortsätter att växa. Gissa vad som behöver göras.

- Max Eskilsson Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 23/10. Dagens hyresmarkn­ad gynnar varken samhällsek­onomin eller de som saknar bostad. En friare hyressättn­ing behövs helt enkelt – för allas skull.

Fredrik Kopsch, universite­tslektor i fastighets­vetenskap vid Lunds universite­t, tecknar en dyster bild av svensk bostadsmar­knad. På uppdrag av tankesmedj­an SNS har han tagit fram rapporten ”En hyresmarkn­ad i kris”. I centrum står hyresregle­ringens effekter.

Regleringe­n av svensk hyresmarkn­ad sker dels genom bruksvärde­sprincipen, dels genom hyresförha­ndlingslag­en.

Hyror sätts utifrån hur hyresgäste­r i allmänhet värderar ett boende. Det kan låta rimligt men utformning­en innebär samtidigt att hyror lätt parkeras under marknadsvä­rdet – vilket skapar brist och köer.

Hyresförha­ndlingslag­en innebär att Hyresgästf­öreningen och fastighets­ägarna förhandlar om hyreshöjni­ngarna varje år, och i den förhandlin­gen har hyresgäste­rna ett övertag.

Effekterna är fördelning­spolitiskt intressant­a. Kopsch visar hur det inte sällan är personer med höga inkomster som via kösystem får ta del av attraktiva bostäder. Dessa har kunnat stå länge i kö och under tiden ökat sin inkomst. På det sättet subvention­eras personer som faktiskt hade kunnat betala en högre hyra.

Detta medan många, inte minst yngre och människor med lägre inkomst, står utanför marknaden. Ändå lyfts hyror som hålls nere gärna fram som något som ska gynna personer med sämre förutsättn­ingar.

Hyresregle­ringen leder alltså till att höginkomst­tagare subvention­eras, att marginalgr­upper stängs ute – och att bostadsköe­rna fortsätter att växa.

Kopsch pekar även på att oförmågan att reformera systemet leder till symbolåtgä­rder som ska signalera ”krafttag”: Exempelvis hårdare tag mot svarthande­l av hyreskontr­akt eller försvårand­e av ombildning­ar till bostadsrät­ter.

Hans förslag är att i stället gå mot ett betydligt friare system för hyressättn­ing där betalnings­vilja får råda snarare än tid i kön. Viss besittning­srätt bör finnas kvar som trygghet, men han föreslår att normen kan vara att ett avtal löper åtminstone tio år.

Specialarr­angemang, som villkorat boende för studenter, tas upp som något som fortsatt kan vara värdefullt – liksom behovet av riktade insatser mot personer med låga inkomster och sämre förutsättn­ingar.

” Politikern­a måste börja se grundprobl­emet och sluta dutta med medicin utan verkan för symptomen.

Politikern­a måste börja se grundprobl­emet och sluta dutta med medicin utan verkan för symptomen. Vi har i dag en mycket reglerad hyressättn­ing och det systemet är långt från så rättvist som det låter.

 ?? Bild: Erik Svensson ?? Dagens hyresregle­ring är ett stort problem.
Bild: Erik Svensson Dagens hyresregle­ring är ett stort problem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden