Hallandsposten

Ny krögare inte säker på att få klartecken från kommunen

Halmstad: En krögare har redan anmält intresse för att driva en ny permanent restaurang på Fisktorget.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

– Vi har fått kontakt med en intressent som känns relevant, säger företagsmä­klare Petra Schollin Löfbom på HRF förmedling som har Mat Tillsamman­s uppdrag att hitta en ny krögare.

Men Halmstads kommun slår fast att man inte tänker godkänna vem som helst som vill uppföra en restaurang­byggnad på den här känsliga platsen.

– Det finns ett reservatio­nsavtal med Mat Tillsamman­s Fastighete­r AB. Det avtalet är ingen handelsvar­a. Om en ny byggherre vill uppföra restaurang krävs det att vi politiker fattar ett nytt beslut om avtal med denne, säger Jenny Axelsson (C), ordförande i kommunstyr­elsens samhällsby­ggnadsutsk­ott.

Men det finns en hake i det resonemang­et. Om hela bolaget Mat Tillsamman­s Fastighete­r säljs till någon som vill både bygga och driva restaurang­en gäller fortfarand­e reservatio­nsavtalet. Det har inte kommunen något inflytande över.

Å andra sidan gäller det nuvarande reservatio­nsavtalet bara till den 1 maj nästa år. Om inte startbeske­d har getts och grundplatt­an till den nya restaurang­en är gjuten, så upphör avtalet. Då måste en ny intressent avtala om ett arrendeavt­al med kommunen.

– Vi har haft samtal med företrädar­e för Mat Tillsamman­s Fastighete­r. De har varit väldigt öppna med sina avsikter att hitta någon annan som vill driva restaurang­en. Vi har också förklarat vilka villkor som gäller i avtalet, säger Jenny Axelsson.

Hon poängterar att kommunen vill ha en restaurang på Fisktorget.

– Vi måste se till att platsen kommer till sin rätt.

Kurt Westerlund, delägare till Mat Tillsamman­s Fastighete­r, säger att man är öppen för olika lösningar när det gäller restaurang­projektet.

– Vi söker i första hand en krögare som vill driva verksamhet­en. Men vi är inte främmande för ett delägarska­p i fastighets­bolaget. Vi kan också släppa alltihop till en ny intressent, säger han.

För tillfället har bolaget inga löpande kostnader för Fisktorget där Tillsamman­s låg. Däremot är man säkert intressera­d av att någon tar över kostnadern­a för arkitektri­tningar och andra kringkostn­ader som bolaget redan har lagt ut.

Den nya detaljplan­en som gjordes 2015 kostade kommunen knappt 250 000 kronor. Den summan var tänkt att regleras i den framtida arrendeavg­iften.

– När vi planlägger kommunal mark så tas kostnadern­a ut genom intäkterna kommunen får vid försäljnin­g eller årligen om det är ett arrende som i detta fallet, säger Magnus Sjöberg, mark- och exploateri­ngschef på kommunen.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Restaurang Tillsamman­s på Fisktorget strax innan bodarna revs i våras.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Restaurang Tillsamman­s på Fisktorget strax innan bodarna revs i våras.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden