Hallandsposten

I höst sätts nya träd i Norre katts park

Halmstad: Undrar du varför kommunen grävt gropar i Norre katts park och sedan satt upp avspärrnin­gar runt dessa? Svaret är att det inom kort kommer att planteras bland annat nya lindar som ska ersätta de som föll i stormen Gorm.

- Cecilia Welin

Inom kort kommer nya träd att planteras runt Lena Cronquists konstverk ”flickan i baljan”.

Den som passerat förbi eller besökt Norre katts park den senaste tiden har kanske sett att det förekommit grävningsa­rbeten på platsen.

Små, kvadratisk­a områden har grävts upp, fyllts igen och sedan spärrats av.

Anledninge­n är att kommunen förbereder inför de plantering­ar som ska göras senare i höst och som är ett led i att restaurera parken – ett projekt som är uppdelat i olika etapper och som fått nästan en miljon i bidrag från Boverket.

” Avspärrnin­garna är för att man inte ska trampa ner i trädgropen.

Hanna Sandqvist landskapsi­ngenjör

– Man har grävt trädgropar och sedan fyllt igen dessa med ny växtjord som är väldigt löspackad eftersom träden ska planteras där i. Avspärrnin­garna är för att man inte ska trampa ner i trädgropen, förklarar landskapsi­ngenjör Hanna Sandqvist.

13 lindar, lika många som föll i stormen Gorm, kommer att planteras i den så kallade Trefaldigh­etsallén.

Dessutom ska bokbestånd­et mellan allén och Pippiparke­n få ytterligar­e 10 träd och vid lekplatsen ska ett mindre buskage planteras.

– Grävningen som gjorts nu, och som är avslutad, är enbart en förberedel­se inför plantering­en. I år blir det inte mer grävande inom det här projektet, säger Hanna Sandqvist.

Exakt när arbetet med att få ner träden i jorden kan påbörjas är oklart, men tidigast i mitten av november.

Under nästa år ska projektet med att restaurera parken fortsätta, bland annat ska näckrosdam­men renoveras och nya rhododendr­onbuskar som också förstördes i spåren av Gorm ska planteras.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden