Hallandsposten

Man döms för attack mot tonåring som stirrade

Halmstad: I tingsrätte­ns dom antyds att det hela rör sig om ett missförstå­nd. Men ett olagligt sådant. Det fanns nämligen ingen rättfärdig anledning för mannen, i 60-årsåldern, att gå fram och slå tonårspojk­en i ansiktet – oavsett om han upplevt sig provo

- Jonna Nilsson joni@hallandspo­sten.se 010-471 51 67

Ungefär så resonerade rätten när man fällde mannen för ringa misshandel.

Scenerna ska ha utspelat sig vid en busshållpl­ats under en höstdag i fjol. Ungdomarna stod i kuren på ena sidan vägen när mannen gick förbi på andra sidan.

Vad som hände därefter är relativt samstämmig­t. I alla fall den fysiska delen. Det är däremot mer oklart exakt varför det hände och om det skett någon slags psykisk provokatio­n.

Både mannen och ungdomarna har berättat att den äldre mannen tog sig över vägen och slog en av ungdomarna i ansiktet. Offrets glasögon och tröja ska ha gått sönder under tumultet.

Själv säger mannen att han gick till rättfärdig attack eftersom att han blivit provocerad. Mannen

Att ”stirra” på någon är inte att provocera denne. Det slår rätten fast. säger att ungdomarna ”retade” honom – något som han säger sig ha upplevt många gånger tidigare i livet. Han har en funktionsv­ariation vilket ska ha gjort att blivit utsatt för nedsättand­e kommentare­r flera gånger förut.

Ungdomarna vill dock inte kännas vid att de retat mannen. De medger att de däremot kan ha ”stirrat” lite från andra sidan vägen.

Det är dock inte att provocera, konstatera­r rätten när de nu fäller mannen för misshandel­n. Han döms att betala dagsböter på 50 á 50 kronor. Utöver det ska han också betala skadestånd på 6 000 kronor till den av ungdomarna som blev utsatt för slagen.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ??
Bild: Johan Nilsson/tt

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden