Hallandsposten

Den nya fiskevägen vid Möllan är invigd

Halmstad: Nu kan fiskarna ta sig längre upp i ån Sennan. Detta efter att länsstyrel­sen har åtgärdat laxtrappan som tidigare gjorde att både laxar och annan fisk blev kvar nedanför Slottsmöll­an.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77

Det har varit svårt för fiskarna att komma hela vägen till Slottsmöll­an då de enligt Hans Bjuringer, naturvårds­handläggar­e på länsstyrel­sen i Halland, har behövt ta sig förbi fem laxtrappor.

– Det är väldigt få som klarar det. De här laxtrappor­na är ineffektiv­a. När man har följt upp dem har man sett att de fungerar dåligt, säger han.

Det är laxtrappan vid Möllan som har varit mest akut att åtgärda.

– Det har varit ett absolut vandringsh­inder, så det har varit ett stort problem.

Sommaren 2016 påbörjades 400 000 kronors-projektet som under tisdagen, drygt tre år senare, avslutades med en invigning vid Möllan i Karlstorp. Att det har tagit tid beror på att en fastighets­förrättnin­g behövde göras innan länsstyrel­sen kunde påbörja arbetet.

– Vi behövde komma överens med markägarna först. De som äger det nu köpte upp det. Och efter det kunde man börja med en avsänkning av dammen, säger Bjuringer.

Det är det låga vattenstån­det som har gjort det svårt för fiskarna att komma över trappan. Man har därför, enligt Bjuringer, sänkt av själva botten under bron och tagit bort två vattenfall för att låta det vara en strömsträc­ka där i stället.

– Vi har gjort det vi har kunnat och velat. Det är så bra som det kan bli, sedan får vi utvärdera efter ett par år.

Att det absoluta vandringsh­indret är åtgärdat innebär inte bara att fisk kan röra sig uppåt och nedåt i systemet, utan ger enligt Bjuringer även en högre status i EU.

– Den här typen av problem uppmärksam­mas i EU, och vattenhind­er är statussänk­ande. Länsstyrel­sen får ju pengar för att kunna åtgärda sådana här problem.

 ?? Bild: Privat ?? Resultatet efter att projektet vid Möllan är avslutat.
Bild: Privat Resultatet efter att projektet vid Möllan är avslutat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden