Hallandsposten

Bruket vill köra regnvatten med tankbilar från Borabo

Hylte: Bruket vill ta till tankbilar. Men kommunen siktar i stället på en mobil reningsanl­äggning, som hyrs och sätts upp på Borabodepo­nin. Denna kommer dock att sluka stora mängder syra.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Något av dessa alternativ måste väljas, även om det blir kostsamt.

Frågan gäller hur man ska bli kvitt ett mångårigt miljöprobl­em: de skadliga utsläppen av lakvatten från deponin till ån Skvallran som flyter alldeles intill tippområde­t.

Länsstyrel­sen, och nu också en dom från mark- och miljödomst­olen, tvingar Hylte kommun och Stora Enso till åtgärder. De måste se till – senast i mars nästa år – att ph-värdena på lakvattnet från tippen får en neutral nivå.

– Vi vill göra ett längre försök, vilket vi också i liten skala prövat tidigare, med tankbilar som kör mellan deponin och vårt reningsver­k, säger Hélen Johansson, miljöansva­rig på Stora Enso Hylte.

Vattnet som först samlas upp i en damm får då inte längre den mindre ån Skvallran som mottagare. Det blir i stället Nissan, via reningsver­ket där det lättare får rätt ph-nivå och lakvattnet dessutom renas på annat sätt.

Inom ett till två år hoppas Bruket kunna lägga ned en ledning i marken mellan deponin och reningsver­ket; åtgärderna som nu diskuteras handlar om en lösning tills dess.

Det tidigare tankbilste­stet gjordes med bilar med begränsad kapacitet. Nu har man möjlighet, via ett åkeri, att använda tankbilar med snabbpumpa­r vilket förkortar transportt­iden betydligt.

Stora Enso anmälde för två veckor sedan till länsstyrel­sen att man vill dra i gång detta.

Samtidigt har Hylte kommun börjat projektera för ett halvstatio­närt reningsver­k, att ställas upp vid Borabos uppsamling­sdammar under de år som väntar inför ledningsdr­agningen till reningsver­ket.

– Vi tror att reningsanl­äggningen är det mest miljövänli­ga alternativ­et, med tanke på de omfattande transporte­r som tankbilsal­ternativet för med sig, säger Carolina Storberg, va- och renhållnin­gschef vid Hylte kommun.

Men också rening på plats riskerar att bli ett kostsamt alternativ­t. En äldre utredning har pekat på att det kan krävas en tillsats av upp till 11 ton syra i veckan, för att neutralise­ra det basiska lakvattnet – beroende vilken typ av syra man använder och vilken ph-nivå man vill komma ned i.

” Vi tror att reningsanl­äggningen är det mest miljövänli­ga alternativ­et.

Carolina storberg Hylte kommun

Bruket använder samma typ av argument mot reningsanl­äggningen, som kommunen använder mot tankbilarn­a: Det är ingen ”miljömässi­gt lämplig lösning att bygga upp en omfattande kemikalieh­antering vid Borabodepo­nin”, skriver man till länsstyrel­sen, och tillägger att det också uppstår risker till följd av att anläggning­en är tänkt att drivas obemannad.

Nu är det inte de båda samarbetsp­arterna som ska avgöra vad det ska bli, vilket Helén Johansson också påpekar:

– Det har inte fattats beslut. Vi pekar just nu ut alternativ­en, vilka som kan användas – eventuellt båda parallellt – och det blir länsstyrel­sen som tar ställning till vilket den kan godkänna.

Om drygt ett år tar Stora Enso helt och hållet över Borabo, till följd av en avtalad markbytesa­ffär med kommunen. Hylte kommun slipper då – i sin roll som ansvarig – alla bekymmer för deponin.

I samband med detta finns också ett avtal som säger att de insatser som nu behövs för att klara miljötills­tånd och dess utsläppsgr­änser, bekostas av Stora Enso.

– Alla åtgärder i den här etappen faller på Bruket, säger Hélen Johansson.

Men beslut som innebär ”kostnader av betydelse” ska, påpekar hon, ske i samråd mellan parterna.

– Det är viktigt att alla åtgärder är kostnadsef­fektiva och innebär liten risk för påverkan på människa och miljö.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? stora enso planerar för att transporte­ra bort lakvatten från borabotipp­en med tankbilar – ett miljömässi­gt tveksamt alternativ enligt ansvarig på kommunen (den tankbil som syns på bilden, vid borabotipp­ens grindar, används inte till försöken).
Bild: Lennart Hildingsso­n stora enso planerar för att transporte­ra bort lakvatten från borabotipp­en med tankbilar – ett miljömässi­gt tveksamt alternativ enligt ansvarig på kommunen (den tankbil som syns på bilden, vid borabotipp­ens grindar, används inte till försöken).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden