Hallandsposten

Varor och tjänster för 8,6 miljoner inte upphandlad­e

Laholm: Nu stiger summan för upphandlin­gsskandale­n på resecentru­m och Ahlatippen. Kommunen har köpt varor och tjänster för 8,6 miljoner kronor utan upphandlin­g eller ramavtal.

- Jonatan Gernes

På Hallandspo­sten och Laholms Tidnings begäran har Laholms kommun tagit fram alla underlag och transaktio­ner beträffand­e de två projekten.

Resecentru­m: summa ej upphandlat 6,1 miljoner kronor.

Ahla infartsväg: summa ej upphandlat 2,5 miljoner kronor.

Varor och tjänster för totalt 8,6 miljoner kronor har allstå inte upphandlat­s. Ett par miljoner mer än kommunens tidigare uppskattni­ng.

– I samband med att vi tagit fram de här transaktio­nerna ser vi att det är ytterligar­e tjänster som inte har varit upphandlad­e, säger Lisa Larsson, verksamhet­schef för kommunens servicekon­tor.

Merparten av beloppet gäller markarbete­n som utförts av Jonab. Men nu dras också Södra Hallands kraft in i affären. Elbolaget har fakturerat drygt 668 000 kronor för bland annat installati­on av belysning som inte upphandlat­s.

Därtill kommer småposter från åtta andra leverantör­er för totalt cirka 250 000 kronor.

– Nu har jag lagt alla korten på bordet. Det här ser jag på rak arm att vi inte har ramavtal på, säger Lisa Larsson.

– Det man inte får glömma är att vissa kan vara tillåtna direktupph­andlingar. Det beror på vilken summa det handlar om, fortsätter hon.

Gränsen går vid ett totalt värde på 586 907 kronor, enligt lagen om offentlig upphandlin­g. Men även mindre inköp kan kräva att kommunen tar in offerter.

– Det har vi inte hunnit kolla.

Om det är tillåtet eller inte beror på tillvägagå­ngssättet och om man har nyttjat detta i fler projekt, säger Lisa Larsson.

Hon understryk­er att allt som har köpts är saker och arbeten som behövts till projekten.

– Vi har fått det vi har beställt, men sedan kan vi inte avgöra om det har blivit dyrare eller billigare. Det är inte några inköp som har gjorts till annat, utan det har absolut använts till det vi fått i uppdrag att utföra, säger Lisa Larsson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden