Hallandsposten

Konkurrens­verket sätter Laholm under lupp

Laholm: Konkurrens­verket kommer att titta på den senaste upphandlin­gsskandale­n i Laholm, men det är inte klart om det blir en granskning av ärendet än.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

– Vi har läst artiklarna i Hallandspo­sten och kommer att ta upp ärendet på vårt prioriteri­ngsmöte antingen nästa vecka eller om tre veckor. Därefter beslutar vi om en eventuell granskning, säger Malin de Joung som är enhetschef på Konkurrens­verket.

Konkurrens­verket är den myndighet som ska se till att LOU efterlevs. Varje år har de ungefär 100 tillsynsär­enden som rör offentliga upphandlin­gar, men de får betydligt fler tips berättar Malin de Joung.

– Vi får 500–600 tips om året och det är inga problem att hitta saker att utreda. Vi får i stället prioritera mellan de ärenden som kommer in. Man ska också komma ihåg att det görs en ofantlig mängd upphandlin­gar och det mesta sköts helt korrekt, säger hon.

Hon tycker inte att det finns någon skillnad mellan små och stora enheter.

– Det finns stora upphandlin­gsenheter med dålig ordning och små som har väldigt bra koll, säger Malin de Joung.

Det som saknas är oftare nödvändiga resurser och kompetens på upphandlin­gsenhetern­a.

– Ibland har de anställda en annan profil än vad de borde ha, man kanske får upphandlin­gen utöver andra uppdrag. I sådana fall kanske det är bättre att samarbeta med andra, säger Malin de Joung och jämför med privata företag:

– Där är en inköpschef en av de viktigaste personerna, och ofta en person som är väldigt duktig på att göra affärer. Det kanske är den kompetense­n som behövs vid upphandlin­gar.

Malin de Joung tycker också att det finns en sämre respekt för LOU bland beslutsfat­tare i den offentliga sektorn – jämfört med andra lagar och områden.

– Jag har aldrig stött på politiker som resonerar om att låta bli att följa skattelags­tiftningen eller plan- och bygglagen. Men resonemang­et finns när det handlar om lagen om offentlig upphandlin­g.

Hon tror också att många kommuner inte har vant sig vid att de numera är beställare av ett stort antal tjänster.

– Förr gjorde man allt själva och hade anställda till uppgiftern­a medan det numera läggs ut på entreprena­d. Det blir ett skifte från att vara utförare till att vara inköpare och där behövs det också ett skifte i mentalitet kring hur man hanterar frågorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden