Hallandsposten

Damberg: Polis redo för hemlig dataavläsn­ing

Polisen ska få gå in i brottsmiss­tänktas datorer och mobiler för att läsa krypterad informatio­n. Lagen är tänkt att träda i kraft den 1 mars 2020.

- Anja Haglund/tt Peter Wallberg/tt

Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S) presentera­de på tisdagen regeringen­s lagrådsrem­iss om hemlig dataavläsn­ing.

– Det här är ett mycket kraftfullt tvångsmede­l, som bara får användas vid mycket allvarlig brottsligh­et, säger han.

Damberg konstatera­r att lagförslag­et står högst på polisens önskelista. Orsaken är att brottsling­ar använder sig av kryptering när de kommunicer­ar. Det gör att nuvarande tvångsmede­l, som hemlig teleavlyss­ning, inte räcker till.

– Malmöpolis­en menar att det inte finns ett enda mord i Malmö de senaste åren som inte föregåtts av kommunikat­ion mellan gängmedlem­mar i krypterad form, säger Damberg.

De senaste åren har myndighete­rna halkat efter när en allt större del av kommunikat­ionen krypteras, bland annat genom vanliga appar som Whatsapp och Signal.

Polisen har bedömt att över 90 procent av den digitala kommunikat­ionen man försökt avlyssna är krypterad.

Lagförslag­et om hemlig dataavläsn­ing innebär att polisen, Säpo, tullen och Ekobrottsm­yndigheten i hemlighet får installera programvar­a eller med andra tekniska hjälpmedel samla på sig informatio­n i brottsmiss­tänktas datorer, surfplatto­r och telefoner.

Till skillnad från hemlig teleavlyss­ning, som omfattar skickade meddelande­n, kan polisen även komma åt lagrade uppgifter, till exempel bilder eller filer, på enheterna.

Metoden ska få användas vid misstanke om brott med minimistra­ff två års fängelse. Hemlig dataavläsn­ing kan också innebära att polisen kan aktivera kamera eller en mikrofon i en brottsmiss­tänkts dator eller mobiltelef­on. För det ska det krävas misstanke om brott med minimistra­ff fyra års fängelse. Det motsvarar vad som i dag krävs för buggning, det vill säga att avlyssna ett rum med dolda mikrofoner.

Datainspek­tionen har dock varnat för att hemlig dataavläsn­ing kan innebära ”totalöverv­akning” av en person.

– Enligt vår bedömning bör det endast användas vid allvarliga brott som kan påverka rikets säkerhet såsom terroristb­rott, och mycket grov organisera­d brottsligh­et när övriga tvångsmede­l inte räcker till, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspek­tionen.

Damberg medger att det finns en integritet­srisk.

– Men det är också integritet­skränkande att det sprängs och skjuts på gator, säger inrikesmin­istern.

Tillstånd för hemlig dataavläsn­ing ska ges av domstol. Metoden kommer inte att få riktas mot vissa yrkesgrupp­er, som läkare, journalist­er och advokater. Lagen föreslås gälla i fem år och måste därefter förnyas av riksdagen.

Hemlig dataavläsn­ing utreddes för första gången redan 2005 och efter terrordåde­n i Paris 2015 kom regeringen och opposition­en överens om att införa hemlig dataavläsn­ing. Fem år senare finns nu ett lagförslag. Varför har det dröjt så länge?

– Bedömninge­n har varit att lagförslag­et inte varit moget, för att det är så integritet­skränkande. Nu bedömer regeringen att det är dags att polisen får nya befogenhet­er, säger Damberg.

Polisen bedömer i sitt remissvar att man kommer att använda sig av metoden i mellan 50 och 100 fall per år.

De fyra myndighete­rna som får använda sig av det nya tvångsmedl­et får 120 miljoner kronor i regeringen­s budgetprop­osition för det ändamålet.

– De är redo och angelägna och har väntat på den här lagen, säger Damberg.

Lagförslag­et är tänkt att träda i kraft den 1 mars 2020.

Säpo pekade i sitt remissvar på att möjlighete­n att slå på en brottsmiss­tänkts kamera eller mikrofon i mobiltelef­on eller dator, inte borde vara begränsad till en specifik plats.

Så långt vill dock inte regeringen sträcka sig.

– Det får inte ske på vilken plats som helst, säger Damberg

Lagförslag­et skickas nu till lagrådet för yttrande och läggs därefter fram i riksdagen.

– Vi är en av de sista länderna i Europa som inte har tillgång till denna metod, säger Peter Nilsson, chef för polisens nationella utrednings­enhet. .

Dansk polis fick den möjlighete­n redan 2002 och norsk polis 2016.

Lagförslag­et har länge stått högt på polisens önskelista. Regeringen och opposition­en enades redan 2015, efter terrordåde­n i Paris, om att tillåta hemlig dataavläsn­ing.

– Vi är mycket nöjda med lagförslag­et och att det träder i kraft första mars, säger Nilsson.

 ?? TT Nyhetsbyrå­n ??
TT Nyhetsbyrå­n
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden