Hallandsposten

Boris Johnson både vann och förlorade om brexit

En efterlängt­ad vinst men också ännu en svidande förlust. Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson pausar nu sin brexitlags­tiftning efter att ha fått sin tidsplan nedröstad i underhuset.

- Wiktor Nummelin/tt

Med 322 röster mot 308 sade underhuset­s ledamöter i London nej till den rekordfart som Johnson och hans regering ville sätta på brexitbeha­ndlingen. Tanken var att snabbehand­la all lagstiftni­ng under två intensiva dagar i underhuset för att kunna möjliggöra ett Eu-utträde redan torsdag i nästa vecka, den 31 oktober.

Men så blir det inte. Och nu pausas i stället processen.

– Det här huset har återigen röstat för en försening. Nu måste EU ta beslut om hur det ska gå vidare. Jag kommer att tala med EU:S medlemslän­der om vad de tänker göra. Tills dess pausar vi den här lagstiftni­ngen, säger Johnson i underhuset.

Opposition­en föreslår i sin tur samarbete för att komma vidare.

– Arbeta med oss för att enas om en resonabel tidtabell. Det vore det förnuftiga sättet att gå vidare, säger Labour-ledaren Jeremy Corbyn.

Johnsons pausande gör fortsättni­ngen osäker. Johnson vill fortfarand­e driva på för ett utträde till nästa vecka och lovar att öka takten i förberedan­det av ett avtalslöst utträde.

Å andra sidan har Storbritan­nien formellt redan bett EU om förlängd förhandlin­gstid. Bollen ligger därmed hos EU:S permanente rådsordför­ande Donald Tusk som lär ta kontakt med statsminis­ter Stefan

Löfven (S) och övriga stats- och regeringsc­hefer för att bestämma nästa steg.

Såväl en kortare förlängnin­g som en längre – ända till den 31 januari 2020 – är möjlig.

Från brittiskt håll finns spekulatio­ner om att Johnson kan acceptera det kortare alternativ­et. Men han har också varnat för att nyval kan vara enda utvägen.

– Då måste lagen dras tillbaka. Då måste vi gå vidare med nyval i stället, sade premiärmin­istern i parlaments­debatten tidigare under tisdagen.

Johnson kan ändå glädja sig över segern i tisdagens första omröstning, om själva brexitlags­tiftningen. Med 329 röster mot 299 sade underhuset ja.

Därmed har man för första gången hittills faktiskt ställt sig bakom en väg mot utträde, snarare än bara röstat mot, under de senaste årens brexitproc­ess.

Ja-rösten gör att det formellt ändå finns chans för en fortsättni­ng för arbetet med brexitlage­n, som bygger på det utträdesav­tal som Johnson och EU enades om i förra veckan.

Flera fallgropar finns dock kvar. I nästa steg kommer parlaments­ledamötern­a att få föreslå allehanda ändringsfö­rslag och flera sådana är redan på gång.

Om ändringarn­a blir för stora och dramatiska lär emellertid regeringen dra i handbromse­n och återigen stoppa processen – i så fall i syfte att tvinga fram ett nyval senast i december för att lösa upp knutarna i parlamente­t.

 ?? Bild: Jessica Taylor/ap/tt ?? Boris Johnson fick uppleva både en seger och ett nederlag i underhuset i går.
Bild: Jessica Taylor/ap/tt Boris Johnson fick uppleva både en seger och ett nederlag i underhuset i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden