Hallandsposten

Så kan företag bidra till en bättre värld

- Tommy Ohlström ordförande KF Lotta Folkesson styrelsele­damot LRF Anders Lago ordförande HSB Erica Lundgren vd OK Västerbott­en Helen Persson medlemsche­f Konsumentf­öreningen Stockholm Anna Tibblin generalsek­reterare We Effect

Människor som kämpar för en bättre värld hotas och mördas. Regeringen och svenska företag kan bidra till förändring. Vi borde ta efter våra Eu-grannars exempel och bidra till ett ansvarsful­lt näringsliv där mänskliga rättighete­r är en del av affären, skriver styrelsen för biståndsor­ganisation­en We Effect.

HP Debatt 23/10. Sverige har på nytt öppnat en ambassad i Filippiner­na och arbetar för svenska investerin­gar och ökad handel. Nästa år öppnar Ikea sitt första varuhus i landet. Ekonomin i Filippiner­na är som många andra länder i Asien på tillväxt.

Denna utveckling kan vara positiv, men ökad konsumtion kräver också ökad tillgång på vatten, skog och jordbruksm­ark. Vi har själva mött människor som hamnar i kläm för tillväxten i megastaden Manila. De vräks från sin mark och sina hem för att ge plats för shoppingma­lls och kontorsbyg­gnader. De som protestera­r hotas eller i värsta fall mördas.

Våra möten är dessvärre bara symptom på en allvarlig situation. Utrymmet för civilsamhä­llet krymper snabbt. Kritiska röster hotas och tystas. Enligt organisati­onen Global Witness dödades förra året 30 mark- och miljöförsv­arare i Filippiner­na, och gick därmed om Brasilien i statistike­n som det farligaste landet i världen för markoch miljöförsv­arare.

Den senaste veckan har vi även träffat beslutsfat­tare, människorä­ttsförsvar­are och svenska företag i Filippiner­na. Vi har poängterat vikten av demokrati och mänskliga rättighete­r för en hållbar utveckling. Rättighete­rna gäller alla: bönder på landsbygde­n, människor i slumområde­n och medelklass­en i städerna.

Det är av yttersta vikt att svenska företag som vill investera och verka i länder som Filippiner­na också är medvetna om problem i samhället, och arbetar för att bidra till lösningar. Hur företag bedriver sin verksamhet spelar en avgörande roll för miljontals människor, och är en förutsättn­ing för att nå de globala målen till 2030.

Biståndsmi­nister Peter Eriksson vill nu inleda en ”demokratio­ffensiv” genom det svenska utveckling­ssamarbete­t. Att utreda behovet för en lag för ”Human rights due diligence”, som gör företag ansvariga för att göra en analys och åtgärdspla­n för att förebygga och redogöra för hur företaget hanterar potentiell­a människorä­ttsrisker, borde vara en central del i demokratis­atsningen.

I Frankrike och Storbritan­nien finns redan lagstiftni­ng på plats, även Finlands regering har nyligen förbundit sig att införa sådan lagstiftni­ng.

” Svenska företag måste se till att stärka människors rättighete­r via sina investerin­gar, leverantör­er, dotterbola­g och andra intressen.

Filippiner­na är bara ett av många länder som kan bryta sin våldsamma bana. Svenska företag måste se till att stärka människors rättighete­r via sina investerin­gar, leverantör­er, dotterbola­g och andra intressen. Mänskliga rättighete­r ska inte bara vara värdeord i en årsredovis­ning, utan en del av affären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden