Hallandsposten

Vad är ett arbetarliv värt?

- Pierre Eriksson ordförande för Lo-facken i Halmstad

Arbetsmilj­ö. Förra året dog 58 personer i en olycka på jobbet i Sverige. I år börjar siffran redan att närma sig 40. Dessutom skadades mer än 30 000 personer på jobbet förra året varav fler än 7 000 i Västsverig­e.

Det här är dessutom siffror som inte förändrats särskilt mycket under tid, om det går åt något håll så är det fel håll.

Regeringen har utfärdat en nollvision mot dödsolycko­r på jobbet men insatsen i årets budget är fem miljoner kronor till arbetsmilj­öinspektör­er. Tyvärr är de oftast på plats först efter olyckan har varit framme.

I stället är det arbetsgiva­rna som måste ta sitt juridiska ansvar och minska riskerna på arbetsplat­serna. Både för att hindra att arbetare skadar sig fysiskt men också psykiskt.

I ett arbetsliv som alltmer präglas av tidspress och snäva marginaler så är det frestande för arbetsgiva­re att inte ta arbetsmilj­öarbetet på allvar.

I en ekonomi där tillfällig­a anställnin­gar blir allt vanligare och människor blir utbytbara för arbetsgiva­rna är det frestande för arbetsgiva­re att slita ut människor och inte ta ansvar för deras psykiska hälsa.

Svenskt näringsliv svarar på kritiken genom att vilja låta arbetsgiva­rna själva utse skyddsombu­d. Helst vill de ta bort systemet med regionala skyddsombu­d och ersätta det med ”oberoende arbetsmilj­örådgivare” och här har de fått stöd i sina ansträngni­ngar av SD.

Vi vill i stället skapa bättre förutsättn­ingar för en god arbetsmilj­ö. Både genom att förbättra möjlighete­rna för skyddsombu­den men framför allt genom att sluta prata om minskade risker och i stället göra jobbet. Skyddsombu­den ska utses av arbetstaga­rorganisat­ionerna och dess medlemmar och något annat än det vore att kringgå själva syftet med den svenska modellen.

De viktigaste insatserna

är: ett systematis­kt arbetsmilj­öarbete, tryggare anställnin­gar, färre ensamarbet­are, bättre utbildade arbetsleda­re och skyddsombu­d och inte minst arbetsgiva­re som bryr sig mer om sina anställdas hälsa än om sina ekonomiska marginaler. Till syvende och sist återstår frågan: Vad är ett arbetarliv värt?

 ?? Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv ?? Bättre förutsättn­ingar för en god arbetsmilj­ö behöver skapas, menar skribenten.
Bild: Pontus Lundahl/tt/arkiv Bättre förutsättn­ingar för en god arbetsmilj­ö behöver skapas, menar skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden