Hallandsposten

Inte så hemskt med alla dessa förstärkan­de ord

- Lars-gunnar Andersson Professor i modern svenska vid Göteborgs universite­t. Mejla din språkfråga till lars-gunnar.andersson@sprakochfo­lkminnen.se

Följande mejl innehåller både en fråga och en åsikt: ”Jag undrar varför ordet hemskt har kunnat blir så vanligt: tack så hemskt mycket. Har det blivit mode som mycket annat i dagens samhälle? Det hör vi ofta i media: kan dom inte bättre? Jag tycker det låter så hemskt varje gång jag får höra det HEMSKA ordet. Vad tycker Du?”

Det korta svaret: jag är van vid det.

Vi har tillgång till många ord för att förstärka en värdering, och dessa varierar i stil. En del är formella och utpräglat skriftsprå­kliga: synnerlige­n och ytterst intressant. Andra är påfallande informella och i mångas ögon vulgära: jävligt och sjukt intressant. Åter andra kan betraktas som stilistisk­t neutrala: mycket och väldigt intressant.

Det finns fler förstärkan­de uttryck att välja bland: fruktansvä­rt, förbannat, förfärligt, gräsligt, hejdlöst, helvetes, hemskt, himla, kolossalt, ohyggligt, otroligt, rysligt, sanslöst, snuskigt och vansinnigt.

Det är påfallande många av de här förstärkan­de leden som från början har haft en negativ laddning. Det som är förfärligt, gräsligt, sjukt, vansinnigt eller hemskt är inte bra. Men som förstärkan­de led är de neutrala. En fest kan vara hemskt tråkig men också hemskt trevlig. I sådana exempel anger hemskt enbart hög grad, den eventuella positiva eller negativa laddningen ligger i det efterfölja­nde ordet, alltså tråkig eller trevlig.

I lite äldre göteborgsk­a var fali (av farligt) ett vanligt förstärkan­de led: hon e fali trevli. Det hör man inte så ofta nu för tiden.

Det finns alltså en hel del att välja på, men alla orden passar inte som förstärkni­ng till alla värderinga­r. Det går bra med otroligt fint väder, men kanske inte med ohyggligt fint väder. En del av dem kan användas i alla sammanhang, till exempel mycket och väldigt, och hit hör i dag även hemskt.

Att använda hemskt som förstärkan­de led är inte heller ett nytt fenomen. Hemskt stor lön är ett exempel från 1911. Naturligtv­is har den här användning­en av hemskt stött på motstånd. Jag minns hur en lärare på 1960-talet tillrättav­isade oss elever för att vi använt hemskt förstärkan­de.

Ordet hemsk har genomgått en rejäl betydelsef­örändring genom åren. Ursprungsb­etydelsen är den eller det som är ’hemmavid’. Tänk på inhemska varor. Men den som är hemmavid kan vara ’annorlunda, inbunden och tyst’. Och den som håller sig undan och är tyst kan uppfattas som ’lömsk’. Och från ’lömsk’ är steget inte långt till dagens betydelse ’fasaväckan­de’.

Det är nu över 100 år sedan hemsk började användas som förstärkan­de led. Nu är det inte så bra för sinnesfrid­en att reta sig på ordet. Man tvingas dagligen bli irriterad.

Möjlighete­n att vända språkförän­dringen är obefintlig. Användning­en av hemskt som allmänt förstärkan­de led har helt enkelt blivit hemskt vanlig.

” Det går bra med otroligt fint väder, men kanske inte med ohyggligt fint väder.

 ?? Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv ?? Ordet hemsk har från början med hemmet att göra.
Bild: Janerik Henriksson/tt/arkiv Ordet hemsk har från början med hemmet att göra.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden