Hallandsposten

Tv-profilen Bengt Feldreich död

Journalist­en och programled­aren Bengt Feldreich har avlidit, uppger familjen för TT. Han var SVT:S första julvärd och även berättarrö­st i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”.

- Ann Edliden/tt

” Jag vill bli ihågkommen som reportern som alltid stod på tittarens och lyssnarens sida. Bengt Feldreich 2015

Bengt Feldreich var utbildad folkskollä­rare och inledde sin karriär med att undervisa på dagarna och att göra utlandspro­gram för Radiotjäns­t, numera Sveriges Radio, om kvällarna. 1955 fick han jobb på tv – som då var helt nytt – och blev kvar där i 30 år. Bland annat ledde han program som ”Kvitt eller dubbelt – Tiotusenkr­onorsfråga­n” och ”Snillen spekulerar”.

– Jag vill bli ihågkommen som reportern som alltid stod på tittarens och lyssnarens sida. Professore­r var vana att vara oemotsagda, men jag var sträng mot dem tills de förstod att de måste tala begripligt. Det var glädjefyll­t att översätta kunskaper, sade Bengt Feldreich i en intervju med TT vid 90-årsdagen.

Han var tv:s första julvärd 1959 och fortsatte med det tills han lämnade över till vännen Arne Weise 1972. Bengt Feldreich var berättarrö­st för det klassiska julprogram­met ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul”, där han även gjorde Benjamin Syrsas röst och sjöng ”Ser du stjärnan i det blå”. Själv tyckte han att uppmärksam­heten kring Disneyprog­rammet blev för stort, ändå fortsatte han att läsa in påannonser för nysläppta Disneyfilm­er efter pensionen.

Han blev hedersdokt­or

vid Linköpings universite­t 1975 och fick 1984 Kungliga Tekniska Högskolans stora pris. Bengt Feldreich avled i sviterna av lunginflam­mation och blev 94 år gammal.

 ?? Bild: Claudio Bresciani ?? Bengt Feldreich läste in påannonser­na till ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” även efter att han gått i pension. Arkivbild.
Bild: Claudio Bresciani Bengt Feldreich läste in påannonser­na till ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” även efter att han gått i pension. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden