Hallandsposten

Sveriges första hall för bmx-racing är klar

Laholm: Vallens säteri utanför Våxtorp kan bli bmx-entusiaste­rnas nya Mecka. På lördag invigs den nya inomhushal­len för bmx-racing.

- Carina Nilsson cn@hallandspo­sten.se 010-471 50 97

2013 sålde Henrik Björklund sin motorcykel. I stället köpte han tre cyklar.

– Jag ville tillbringa mer tid tillsamman­s med mina barn, och bmx-cykling var en sport som vi kunde göra tillsamman­s, säger han.

Familjen blev snabbt inbitna cyklister men upptäckte också att det fanns väldigt lite träningsmö­jligheter under vinterhalv­året.

– Det finns flera utomhusban­or i södra Sverige, men när det regnar mycket blir det mjukt och dåligt underlag, säger Henrik Björklund.

Hemma hos Henriks föräldrar Sven och Kerstin Hallenheim, som driver Vallens gårdshotel­l utanför Våxtorp, fanns det dock en före detta maskinhall som även varit ridhus.

– Vi började fundera på om man kunde göra om den till en inomhusban­a, och samtidigt öka beläggning­en under vinterhalv­året på det hotell som mamma och pappa driver, säger Henrik Björklund.

Kerstin och Sven Hallenheim bestämde sig för att satsa, och har lagt in en halv miljon kronor i hallen.

I vintras började bygget med hjälp av sponsorer och företaget Ontrack som byggde själva banan. Samtidigt fick paret Hallenheim problem med de nödvändiga tillstånde­n och riskerar nu att få betala 77 000 kronor i straffavgi­ft för att de inte hade startbeske­d.

– Det känns lite surt. Vi fick fel informatio­n i början och vi hade inte tagit hallen i bruk som det påstods. Det var en provkörnin­g som ordnades för att banan skulle bli godkänd, säger Sven Hallenheim som menar att det borde vara enklare för lantbrukar­e att ställa om verksamhet­en på en gård.

– Vill man ha en levande landsbygd så måste människor kunna försörja sig och det måste finnas saker att göra om ungdomarna ska stanna kvar, säger han.

På lördag blir det officiell invigning av hallen med uppvisning av fyra cyklister, korvgrilln­ing med mera.

Hallen har redan rönt stort intresse berättar Kerstin Hallenheim.

– Vi har flera bokningar redan och man kommer att kunna köpa både årskort och endagspass. Både privatpers­oner och föreningar kan boka hallen, säger hon.

Henrik Björklund tror att hallen kommer att ge sporten ett stort uppsving.

– Det är en lågprisspo­rt som de allra flesta har råd med, och en väldigt rolig grej att göra tillsamman­s i familjen, säger han.

 ??  ??
 ?? Bild: Carina Nilsson ?? Henrik Björklund och hans föräldrar Kerstin och Sven Hallenheim har byggt Sveriges första inomhushal­l för bmx-racing.
Bild: Carina Nilsson Henrik Björklund och hans föräldrar Kerstin och Sven Hallenheim har byggt Sveriges första inomhushal­l för bmx-racing.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden