Hallandsposten

Eleverna i Getinge behöver mer plats

Halmstad: En förälder på besök i de tillfällig­a paviljonge­rna såg det uppenbara: trängseln är med och skapar oron bland sjätteklas­sarna.

- Jan Stohr jas@hallandspo­sten.se 010-471 51 47

Hon kom till skolan en stund innan hennes barns utveckling­ssamtal. Under den korta tiden som hon väntade blev det uppenbart för henne hur den bristfälli­ga skolmiljön i de tillfällig­a lokalerna är med och skapar problemen som HP rapportera­de om tidigare i veckan.

– När jag stod där kände jag själv, det fanns inga stolar, ingenstans att sitta. Det var trångt, jag ville flytta mig och plötsligt öppnades en toalettdör­r rakt emot mig, barnen satt där och allting är helt kalt. Det finns inga spel och jag tänkte: är det här verkligen okej? Att inte ha ett uppehållsr­um, beskriver hon målande.

Hon beskriver hela det tillfällig­a bygget som ”en skolåda” med klassrumme­n på rad på ena sidan och en korridor som löper längs den andra sidan, med avbrott för grupprum.

– När man kommer in vid sitt klassrum är det en passage på två meter från dörren fram till klassrumme­t. Tanken måste ha varit att eleverna skulle vara ute mycket på rasterna, men skolgården var helt tom, säger hon och beskriver ytan som eleverna har till förfogande på rasterna:

– Passagen ska rymma alla elevernas skåp plus studierumm­en och i korridoren är alla toaletter. Där är barnen hela dagen på alla raster. De måste stå still och vänta i trånga miljöer och med hormoner som pumpar i blodet. Då behövs det inte mycket för att en ska bli provocerad och att markeringa­r blir lite för starka.

Hon trodde först att eleverna bara var i de trånga korridorer­na korta stunder, som när de kommer in och kanske i samband med att de hämtar material i skåpen.

– En lärare sade till mig: ”Och då ska du se när alla har rast. Då finns det inte en chans att komma fram till skåpen.”

För henne finns det ett enkelt och snabbt sätt att lösa mycket av de slitningar som skolmiljön skapar:

– Om de ändå kunde ruska fram en paviljong till. Lärarna behöver också plats för att ha ett lärarrum, men framför allt skulle barnen kunna få sociala ytor. Man skulle kunna flytta elevskåpen dit också, föreslår Charlotte Gimfalk.

Hon har fått ett gott intryck av skolans rektor och konstatera­de att han fanns på plats i korridoren tillsamman­s med en nytillsatt resurs på onsdagsmor­gonen.

– Jag hade ingen koll på att det var så här eleverna hade det hela dagarna. Vi har ju fått besked på föräldramö­ten att renovering­en av Getingesko­lan ska bli klar så fort det bara går. Men det finns ju risk att elever blir kvar i paviljonge­rna i många år.

 ?? Bild: Hp/arkiv och privat ?? Efter ett besök på Getingesko­lan var det uppenbart för föräldern Charlotte Gimfalk att eleverna i årskurs sex behöver mer plats, det skulle minska bråken som uppstår i de trånga rastutrymm­ena, tror hon.
Bild: Hp/arkiv och privat Efter ett besök på Getingesko­lan var det uppenbart för föräldern Charlotte Gimfalk att eleverna i årskurs sex behöver mer plats, det skulle minska bråken som uppstår i de trånga rastutrymm­ena, tror hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden