Hallandsposten

S kräver tydliga besked efter kravlista från SD

Halmstad: S kräver svar på frågan om det pågår förhandlin­gar mellan Alliansen och SD. Bakgrunden är den kravlista som SD har skickat. Samtliga Allianspar­tier ger ett och samma besked.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se

Samma dag som HP publicerar artikeln om att SD lämnat över en kravlista till alla Allianspar­tier kommer ett utspel från S.

Partiet anser att Jonas Bergmans svar – att han har samtalat med SD:S ordförande Fabio Ishaq – bara kan tolkas som att det pågår förhandlin­gar mellan parterna. S kräver ett tydligt svar på om så är fallet.

Varför gör ni den här tolkningen?

– Om Jonas Bergman tar emot en kravlista där premissen är att tillgodose denna annars ger inte SD sitt stöd och man har fört samtal kan jag inte få det till något annat, säger Stefan Pålsson (S).

Måste samtal innebära förhandlin­g?

– Ja, jag förstår inte vad de annars pratar om.

Menar du att han inte alls skulle ha pratat med SD? Kan inte partier föra samtal sinsemella­n?

– Självklart kan man prata med varandra. Men vi anser att detta var otroligt otydligt. Frågan vi ställer oss, och det är inte svårt att förstå, är att detta framstår väldigt mycket som att man sitter i förhandlin­gar. Vi har en enkel fråga, det är bara att svara ja eller nej. Sker det några förhandlin­gar mellan Allianspar­tier och SD för medborgarn­a förtjänar att veta vilka som är med och påverkar Halmstadpo­litiken.

Jonas Bergman svarar:

– Det pågår ingen förhandlin­g och det har jag aldrig påstått heller. Han tillägger:

– När det gäller fortsatta samtal, det är klart att jag samtalar med andra partier. Vi måste fortsätta samtala om olika scenario. Listan finns där, men vi har inga planer på att förhandla om innehållet.

Vad ska nu hända med listan som du ser det?

– Det normala förfarande­t är att de lägger fram punkterna som förslag i de forum man fattar beslut eller lägger dem som motioner.

Hur viktigt är det att få SD:S stöd?

– Vi behöver få en majoritet för våra förslag, det är viktigt. Jag tycker att Fabio uttrycker det bra, de har att ta ställning till om de föredrar Alliansens eller S förslag.

Men ni kommer alltså inte att förhandla om listan i syfte att få SD att stötta Alliansen?

– Nej.

Inte heller övriga Allianspar­tier är beredda att förhandla om kraven på listan.

– Vi samarbetar med de andra allianspar­tierna. Vi vill inte ha något uttalat samarbete med SD, de är

” Vi vill inte ha något uttalat samarbete med SD.

Lovisa Aldrin (L)

inget stödparti till oss. Vi har heller inte deltagit i något samtal om det, säger Lovisa Aldrin (L).

Hon tillägger dock att hon gärna röstar för förslag som är bra, oavsett vilket parti som står bakom.

– Jag välkomnar dem att lägga egna förslag på de här punkterna. Om det finns förslag som jag tycker är bra så kan jag absolut rösta för detta, men inte i utbyte mot något uttalat stöd, säger hon.

Jenny Axelsson (C) berättar att hon redan har gett Fabio Ishaq besked.

– Jag har framfört direkt till honom att vi har samma hållning som före, under och efter valet. Vi driver den politik som är Centerpart­iets och den står väldigt långt ifrån Sverigedem­okraternas politik. Att gå med på krav i utbyte mot stöd är inte aktuellt och det har jag väldigt tydligt sagt till Fabio.

Ella Kardemark (KD) tillägger:

– Vi kan prata med alla partier i syfte att söka stöd för våra egna förslag men vår politik är för bra för att kohandla om. Det är endast Allianspar­tier vi kan tänka oss att ha ett samarbetsa­vtal med.

 ?? Bild: Jari Välitalo/arkiv ?? Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M) ger besked om att inga förhandlin­gar pågår med SD. Bakgrunden är ett utspel från S kommunråd Stefan Pålsson och Krissi Johansson.
Bild: Jari Välitalo/arkiv Jenny Axelsson (C), Lovisa Aldrin (L), Ella Kardemark (KD) och Jonas Bergman (M) ger besked om att inga förhandlin­gar pågår med SD. Bakgrunden är ett utspel från S kommunråd Stefan Pålsson och Krissi Johansson.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden