Hallandsposten

Starka historier när Fn-dagen lyftes på Osbeck

Laholm: Fn-dagen uppmärksam­mas på Osbecksgym­nasiet med inspireran­de föreläsnin­gar och ett flaggspel som ska få alla känna sig trygga.

- Evelina Gunnarsson

Fn-dagen uppmärksam­mades på Osbecksgym­nasiet med föreläsnin­g av bland annat Katrin Kisswani, ordförande i Läkare utan gränser Sverige. Elevrådet hade förutom det årliga flaggspele­t bjudit in den för detta eleven Fidan Alo som berättade om livet som flykting.

– Jag har aldrig vågat presentera något personligt inför skolan. Men jag vill inte vara statslös längre. Jag vill att vi ska leva på en fredlig jordglob. Jag har varit förvirrad och vill veta vilken min identitet är, säger Fidan Alo.

Hon tog studenten från naturveten­skapliga programmet på Osbecksgym­nasiet i våras.

Med sin historia om flera flyttar, en sjuk mamma och mänskliga rättighete­r som inte existerar vill hon förmedla att hon är en stolt kurd.

– Jag är stolt över att ha tagit mig igenom det. Nu har jag ett mål som jag ska nå – att bli läkare.

Varför är Fn-dagen viktig?

– Osbeck har hängt upp alla flaggor i matsalen. Det säger att oavsett vad vi gör är vi alla samma. FN vill att vi är rädda om varandra och om jorden. Det håller jag med om, säger Fidan Alo.

I cafeterian­s tak hänger 76 olika flaggor. Det är antalet nationalit­eter som verkat på Campus Laholm sedan tio år tillbaka.

– Kan man få se sin flagga känner man trygghet här, säger Molly Andersson som sitter i elevrådet på Osbeckgymn­asiet.

– FN står för världsfred. Det är viktigt att uppmärksam­ma. FN är något vi ibland tar för givet, säger Jasmine Darban som också sitter i elevrådet.

 ??  ??
 ?? Bild: Evelina Gunnarsson ?? Molly andersson och Jasmine darban sitter i elevrådet på osbecksgym­nasiet. de ligger bland annat bakom flaggspele­t och bokningen av fidan alo som berättade om hur det är att vara på flykt.
Bild: Evelina Gunnarsson Molly andersson och Jasmine darban sitter i elevrådet på osbecksgym­nasiet. de ligger bland annat bakom flaggspele­t och bokningen av fidan alo som berättade om hur det är att vara på flykt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden