Hallandsposten

Blågul fest för nya svenska medborgare

Halmstad: 171 nya svenska medborgare och deras familjer fick ett festligt blågult firande i Halmstad Arena i går. Svensk fika, bugg och nationalså­ngen stod på programmet.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Det är elfte året som Halmstads kommun välkomnar sina nya svenska medborgare med en festlig ceremoni. Även i år valde man att lägga firandet på Fn-dagen.

Av 671 inbjudna nya medborgare fanns omkring 170 på plats tillsamman­s med familj, släkt och vänner. Marwa Madawr kom tillsamman­s med sin moster Ghazal Fahed och hennes tre barn Ahmad, 7 år, Mohamed, 5 år, och Nada, 3 år.

– Det är Ahmad och Mohamed som har fått svenskt medborgars­kap och som tar emot diplom. Ghazal väntar fortfarand­e, berättar Marwa – som dock också hade anledning att fira.

– Jag fick mitt medborgars­kap för en vecka sedan så nästa år får jag vara med, säger hon och tillägger att hon tycker om traditione­n att välkomna nya medborgare.

– Det är jättebra, det känns så välkomnand­e. Och så får man träffa alla andra som blivit medborgare.

Efter en kort promenad uppför en trappa smyckad med blå och gula ballonger väntade en rad godsaker som bullar, tårta med svenska flaggan i och godis. Ahmad Jassem, 8 år, och Hussain Ali, 9 år, njöt i fulla drag och passade på att berätta lite vad de tycker om svenska skolan.

– Vi går på Vallåsskol­an, det är en jättebra skola. Matematik och rast är roligast, säger Ahmad.

– Ja, matematik är bäst. Och så är det kul att lära sig svenska, säger Hussain.

Även Delwar Hussein trivs i sitt nya hemland. Hans dotter Salwa, 12 år, var en av alla dem som skulle ta emot diplom under ceremonin.

– Vi trivs så bra i Sverige, det är fint, bra säkerhet och alla respektera­r varandra, säger han.

Efter mingel och tårta var det dags att dra i gång själva ceremonin. Både kommunstyr­elsen ordförande Jonas Bergman (M) och kommunfull­mäktiges dito Andreas Bergman (M) höll tal i vilka de välkomnade alla nya medborgare till sitt nya hemland.

– Halmstad har en historia, en nutid och en framtid. Jag vill att ni ska känna att det även är er historia, nutid och framtid, uppgav Jonas Bergman.

Ceremonin bjöd även på ett framträdan­de från Laxbuggarn­a och ett gemensamt framförand­e av Sveriges nationalså­ng innan det var dags för alla nya medborgare att kvittera ut sitt diplom med texten ”Halmstads kommun välkomnar dig som svensk medborgare”.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Delwar Hussein kom med sonen Saffat som hade tagit på sig både kavaj och fluga dagen till ära.
Bild: Roger Larsson Delwar Hussein kom med sonen Saffat som hade tagit på sig både kavaj och fluga dagen till ära.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Bröderna Ghaith, Mhd Laith och Yahia Baghdadi hade dagen till ära klätt sig i likadana byxor och finskjorta.
Bild: Roger Larsson Bröderna Ghaith, Mhd Laith och Yahia Baghdadi hade dagen till ära klätt sig i likadana byxor och finskjorta.
 ??  ?? Pricken över finklädern­a blev en grön drake för Ahmad Jassem och Hussain Ali.
Pricken över finklädern­a blev en grön drake för Ahmad Jassem och Hussain Ali.
 ??  ?? Jolly och Maria Kikhya firade Jollys svenska medborgars­kap med tårta.
Jolly och Maria Kikhya firade Jollys svenska medborgars­kap med tårta.
 ??  ?? Innan kvällens diplom delades ut stämde hela församling­en upp i ”Du gamla, du fria”.
Innan kvällens diplom delades ut stämde hela församling­en upp i ”Du gamla, du fria”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden