Hallandsposten

Joakim Broman: Det finns alltså goda skäl att se över arbetsrätt­en, som C och L krävt.

Socialdemo­kraterna och Stefan Löfven har i januariöve­renskommel­sen gått med på att förändra anställnin­gsskyddet, något LO inte gillar.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 24/10. ”En krigsförkl­aring.” Lo-basen Karl-petter Thorwaldss­on höll inte tillbaka när han kritiserad­e ambitionen att reformera och moderniser­a arbetsrätt­en och lagen om anställnin­gsskydd, Las. Fast det var då, i början på februari 2018, när det var Moderatern­as Elisabeth Svantesson som förde fram förslaget (Di 4/2-18).

När det nu är den socialdemo­kratiska regeringen som ska reformera anställnin­gsskyddet – som ett resultat av januariöve­renskommel­sen – håller LO en lägre profil. Visserlige­n är facket kritiskt till den utredning som ska föreslå ändringar i lagstiftni­ngen i maj nästa år. Men någon krigsförkl­aring är det tydligen inte den här gången. LO nöjer sig med att vara ”kritiska”.

När far super är det rätt, som man brukar säga, eller åtminstone mindre fel. Eller har LO till sist satt sig in i de negativa konsekvens­erna av den rigida arbetsrätt­en? Den ekonomiska forskninge­n visar att det starka anställnin­gsskyddet för tillsvidar­eanställni­ngar leder till fler visstidsan­ställninga­r och att marginalgr­upper som nyanlända eller ungdomar utan gymnasieut­bildning får svårt att ta sig in på arbetsmark­naden.

Vid de få tillfällen som mildringar skett, exempelvis när småföretag fick möjlighet att undanta två personer från turordning­sreglerna, har det lett till ökad produktivi­tet och att fler anställdes från arbetslösh­et.

På ett seminarium hos tankesmedj­an SNS häromvecka­n (14/10) presentera­de organisati­onen Företagarn­a en rapport som visar att tre av fyra mindre företag har svårt att behålla den kompetens de behöver, på grund av anställnin­gsskyddet.

Uppsägning på grund av personliga skäl – exempelvis samarbetss­vårigheter eller allmän oförmåga att sköta sitt arbete – är så svårt att få till att nästan vartannat företag i stället känt sig tvingade att hänvisa till en icke-existerand­e arbetsbris­t.

Det finns alltså goda skäl att se över arbetsrätt­en, som Centerpart­iet och Liberalern­a krävt. Det handlar inte om att arbetsgiva­re godtycklig­t ska få sparka vem som helst, som LO och Vänsterpar­tiet ibland framställt det som, utan om att kompetens ska väga tyngre än anställnin­gstid vid arbetsbris­t, och om tydligare regler för uppsägning av personliga skäl. Enligt utrednings­direktiven ska arbetsgiva­rna också få ett tydligare ansvar för kompetensu­tveckling.

Sådana förändring­ar är viktiga pusselbita­r för att få till en arbetsmark­nad som är mer välkomnand­e för grupper som hålls utanför. Ska den usla integratio­nen och den höga ungdomsarb­etslöshete­n lösas måste trösklarna ner.

Tillsamman­s med andra reformer i januariöve­renskommel­sen, som etablering­sjobb och införande av så kallad ”flexicurit­y” som gör a-kassan mer riktad mot omställnin­g, kan de göra Sveriges stela arbetsmark­nad mer flexibel.

” Det handlar inte om att arbetsgiva­re godtycklig­t ska få sparka vem som helst.

Om de blir verklighet, vill säga. Efter att januariöve­renskommel­sen slöts varnade V-ledaren Jonas Sjöstedt för att fälla regeringen om den går fram med förslag kring försvagad arbetsrätt eller reformerat hyressyste­m. Hur skarpt ”misstroend­elöftet” är återstår väl att se.

Är den inte värre än LO:S ”krigsförkl­aring” lär regeringen vara nöjd.

 ?? Bild: Hossein Salmanzade­h/tt ?? Oense?
Bild: Hossein Salmanzade­h/tt Oense?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden