Hallandsposten

Dyrare att söka bygglov i Halmstad nästa år

Halmstad: Det blir dyrare att söka bygglov nästa år. Ett förslag att höja taxan ska läggas fram till kommunfull­mäktige.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Anledninge­n till höjningen uppges vara att bättre täcka kostnadern­a för hanteringe­n av bygglov hos byggnadsko­ntoret. Förändring­en beräknas öka intäkterna med 1,5 miljoner kronor.

Förutom att taxenivåer­na höjs ändras konstrukti­onen av taxan så att den framstår som rimlig för kunder och medborgare, skriver bygg- och miljöförva­ltningen i sin tjänsteskr­ivelse.

– Vi har försökt att göra taxorna mer lättfattli­ga. Till exempel ska man bara behöva söka en gång för närbesläkt­ade saker. Det ska också bli billigare generellt för den som kan använda våra e-tjänster. Handläggar­na kan då ägna mer tid åt handläggni­ng än åt att administre­ra ansökninga­r på papper, säger förvaltnin­gschef Tommy Thuvesson.

Avgiften för att handlägga Attefallsb­yggnader kommer att höjas eftersom kostnadern­a för att handlägga dessa ärenden överstiger avgiften som nu tas ut, menar bygg- och miljöförva­ltningen.

Förra gången taxan ändrades var 2016. Sedan dess har byggnadsko­ntoret hanterat allt fler ärenden som också blivit mer komplexa. Konsekvens­en är att bygglovsav­delningen beräknas gå med underskott i år.

Med nuvarande taxa skulle bygglov och startbeske­d för en planenlig nybyggnad på 250 kvadratmet­er kosta 28 440 kronor nästa år.

Med den nya taxan blir kostnaden för en digital ansökan 28 800 kronor och en analog ansökan 32 256 kronor.

 ?? Bild: Jonatan Gernes/arkiv ?? Halmstads kommun planerar att höja bygglovsta­xan.
Bild: Jonatan Gernes/arkiv Halmstads kommun planerar att höja bygglovsta­xan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden