Hallandsposten

Lätt hänt att bredband installera­s hos fel kund

Halmstad: Att byta bredbandsl­everantör låter ju som en enkel sak. Halmstadbo­n Mange Nilsson vet nu att det kan bli hur krångligt som helst och att man lätt kan få någon annans beställnin­g. – Det är ju helt sinnessjuk­t, menar han.

- Yvonne Persson yp@hallandspo­sten.se 010-471 51 84

Mange Nilsson berättar att han älskar hockey och att det är anledninge­n till att han är petig med sitt bredbandsa­bonnemang.

– Jag kollar massor av matcher på tv, men om hastighete­n går ner så blir ju bilden värdelös.

Precis som många andra Halmstadbo­r har han fiber via Halmstads stadsnät och har sedan köpt till ett bredbandsa­bonnemang från en av de leverantör­er som man kan välja mellan.

– Jag hade först Bredband2 och betalade för 250 Mbit/s. När jag knappt kunde se på tv så gjorde jag en mätning via Bredbandsk­ollen och upptäckte att hastighete­n var typ tio procent av det jag betalade för, berättar han.

Mange Nilsson bestämde sig då för att byta leverantör och la en beställnin­g hos Com Hem via Halmstads stadsnäts hemsida. Men inget hände.

– När jag hörde av mig till stadsnätet så visade det sig att de hade kopplat in min beställnin­g i en annan lägenhet. Någonstans i hanteringe­n hade det blivit fel lägenhetsn­ummer.

När abonnemang­et väl kopplats rätt blev lyckan kortvarig. Bara efter ett dygn började hastighete­n dippa.

– Då gick jag in på Bredbandsk­ollen igen och upptäckte att jag inte hade Com Hem som leverantör utan Bredbandsb­olaget.

Än en gång kontaktade Mange Halmstads stadsnät och den här gången hade någon som beställt bredband från Bredbandsb­olaget råkat ange Manges lägenhetsn­ummer.

– Jag tycker det är skrämmande att det kan bli fel så enkelt. Tydligen kan vem som helst lägga en beställnin­g på bredband som sedan kopplas in utan att någon kollar upp att det stämmer. Det är ju helt sinnessjuk­t, menar Mange.

Max Lind, marknadsch­ef på Halmstads stadsnät, medger att det faktiskt fungerar så, men poängterar att det är väldigt ovanligt att det blir fel.

– Det låter som att den här personen haft rejäl otur, kopplat till den mänskliga faktorn.

Han berättar att Halmstads stadsnät egentligen inte har något att göra med de avtal som skrivs mellan kunden och bredbandsl­everantöre­n, men att man fram till nu har hjälpt leverantör­erna med själva inkoppling­en.

– I och med att vi inte har någon affärsmäss­ig relation med kunderna så får vi inte ta del av deras personuppg­ifter, utan får bara ett lägenhetsn­ummer. Det hänger samman med GDPR, säger Max Lind, men förklarar att detta snart kommer att ändras.

– Inom kort får vi ett nytt system som innebär att leverantör­erna själva kan aktivera tjänster, utan att gå via oss. Då minimeras risken för att det ska bli fel.

 ?? Bild: Hasse Holmberg/jack Mikrut/arkiv ?? Mange Nilssons eget bredbandsa­bonnemang kopplades först in hos en granne och senare fick han istället någon annans beställnin­g installera­d hos sig. ”Jag tycker det är skrämmande att det kan bli fel så enkelt”, menar han.
Bild: Hasse Holmberg/jack Mikrut/arkiv Mange Nilssons eget bredbandsa­bonnemang kopplades först in hos en granne och senare fick han istället någon annans beställnin­g installera­d hos sig. ”Jag tycker det är skrämmande att det kan bli fel så enkelt”, menar han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden