Hallandsposten

Cronqvist (C) vågar inte lova att alla skelett är ute

Laholm: Opposition­en kräver åtgärder för att tvätta bort Laholms rykte som skandalern­as kommun. Men kommunråde­t Erling Cronqvist (C) vågar inte bedyra att det inte finns fler lik i upphandlin­gslasten.

- Jonatan Gernes jg@hallandspo­sten.se 010-471 50 98

Kritiken från allmänhete­n och opposition­en har inte varit nådig efter den senaste affären på resecentru­m och Ahladeponi­n. Nu har LP, MED och SD satt sina förslag på pränt i motioner till kommunfull­mäktige.

Laholmspar­tiet vill tillsätta en extern utredning som ska granska ”alla de felaktiga upphandlin­gar som förekommit de senaste fyra åren”. Utredaren ska också hjälpa till att ta fram ett nytt upphandlin­gsreglemen­te.

”Något måste göras åt att det ideligen dyker upp nya affärer som man har försökt dölja och tror att man på detta viset kan komma undan”, skriver Bertil Johansson (LP) och beklagar kommunens tråkiga skandalstä­mpel.

Hans eget recept är ”hårda nypor” i Stadshuset.

Laholms väl, ett partisamar­bete mellan Sverigedem­okraterna och Medborgerl­ig samling, kräver en fullständi­g redogörels­e från kommunstyr­elsen. Styrets egna ord vänds nu mot dem själva.

”Även i pressade situatione­r ska lagar och formalia kring beslutsfat­tande följas”, skriver Martin Lönnstan (MED).

Formulerin­gen har han lånat direkt från kommunstyr­elsen, när den avkrävde en förklaring från barn- och ungdomsnäm­nden om skolmöbels­kandalen.

MED vill dessutom att kommunrevi­sionen ska få i uppdrag att granska de senaste händelsern­a. Alla tjänstemän och politiker ska genomgå en obligatori­sk utbildning om ”vad de får och inte får göra”.

”Vi måste få ett slut på tystnadsku­lturen i kommunen, samt slut på politiker och tjänstemän som tror att de kan stå över lagen”, skriver partiet i en kommentar till HP.

Kommunstyr­elsens ordförande Erling Cronqvist (C) fick tidigare i veckan en fråga från Bertil Johansson om han på heder och samvete kan bedyra att det inte finns fler mörkade ärenden som strider mot lagen.

Det går inte, svarar Cronqvist. ”Uppdraget nu är att allt ska vändas på för att komma till rätta med bristerna som varit. Innan det arbetet är slutfört går det inte att bedyra att inget mer dyker upp”, skriver kommunråde­t i sitt svar.

Han lovar dock att allt ska upp till ytan ”utan någon mörkning” och att kommunstyr­elsen kommer att hållas kontinuerl­igt informerad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden