Hallandsposten

Bussen mellan Hylte och Gislaved ”behöver fler turer”

Hylte: Det råder kraftig obalans i utbudet av kollektivt­rafik i Nissadalen; resor över länsgränse­n mot Småland har blivit orätt nedpriorit­erat, anser kommunråd i Hylte och Gislaved.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Var tionde jobbande Hyltebo har sin arbetsplat­s i Gislaveds kommun. Det är nästan lika många som pendlar till jobb i Halmstads kommun.

– Det går 33 bussar varje dag mellan Hyltebruk och Halmstad, men bara 4–5 till Gislaved. Så ska det inte behöva vara, säger Ronny Löfquist (S), kommunstyr­elsens ordförande i Hylte.

Tillsamman­s med en kommunråds­kollega i Gislaved, Anton Sjödell (M), har han skrivit till regionstyr­elserna i Hallands och Jönköpings län och dess länstrafik­bolag, och ber dessa se över tidtabelle­n för busslinje 432 mellan Hyltebruk och Gislaved.

De få bussar som går i dag har dessutom vissa olägenhete­r, som att man måste byta buss i Smålandsst­enar och att buss ”hem” från Gislaved enbart avgår 15.35, vilket är innan de flesta slutat sina dagjobb.

Kommunråde­n vill att översynen följs av fler turer och att en kampanj startas för resande mellan kommunerna, till vilka Gislaved och Hylte är beredda att bidra med sina resurser.

Varför är det så här?

– Det är två regioner och två kollektivt­rafikbolag, med olika biljettsys­tem. Det är ett hinder, säger Ronny Löfquist.

Det senare innebär att man inte kan skaffa sig period- eller pendlarkor­t för resor till Jönköpings län.

Kommunledn­ingarna i Hylte och Gislaved träffas regelbunde­t några gånger per år och diskuterar då ”gränsövers­kridande” frågor som exempelvis skolskjuts­ar, samarbete brandkårer emellan och förstås även kollektivt­rafik.

Ronny Löfquist uppger att siffermate­rialet kring pendling mellan kommunerna, vilket blivit en väckarkloc­ka för politikern­a, har tagits fram i Hylte. Det har skett i arbetet med den översiktsp­lan för kommunen, vilken inom kort ska antas.

– Resandet mot Gislaveds kommun är inte så mycket mindre än mot Halmstad. I Gislaved finns också en arbetsmark­nad som är jättevikti­g för oss i Hylte.

 ?? Bild: HP arkiv ?? Det är nästan lika många Hyltebor som arbetspend­lar till Gislaveds kommun, som till Halmstad.
Bild: HP arkiv Det är nästan lika många Hyltebor som arbetspend­lar till Gislaveds kommun, som till Halmstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden