Hallandsposten

Årets tågdagar samlade totalt 11 000 besökare

Landeryd: I år såldes närmare 20 procent fler biljetter på Tågdagarna i Landeryd i år. Arrangörer­na tar nu sikte på tioårsjubi­leet nästa år.

- Isabel Bark

” Trafiken med veterantåg och -bussar gav ett mindre ekonomiskt överskott.

Per-yngve Bengtsson

Landeryds järnvägsmu­seum har gjort en utvärderin­g av årets Tågdagar. Sammanräkn­ingen visar att det såldes 3 700 färdbiljet­ter under evenemangs­helgen som var den 7–8 september, en ökning med drygt 18 procent jämfört med 2018.

– Trafiken med veterantåg och -bussar gav ett mindre ekonomiskt överskott, dock större än 2018, säger Per-yngve Bengtsson, ordförande i föreningen Landeryds järnvägsmu­seum.

Därmed behöver Hylte kommuns förlustgar­anti för trafiken inte användas.

Det totala besöksanta­let räknas till 11 000 personer, också det en ökning från 2018 med knappa 20 procent. Orsakerna tros vara det gynnsamma vädret, kringaktiv­iteter på olika orter i kommunen och en större satsning på marknadsfö­ring.

– Hemmamarkn­aden, allt från kommunen till våra nordiska grannlände­r, är viktigast. Men det slumrar en obearbetad potential i det stora järnvägsin­tresset i befolkning­stäta länder som Tyskland och Storbritan­nien, säger Per-yngve Bengtsson.

Föreningen är övertygad om att Tågdagarna är ett gångbart koncept även internatio­nellt och har tidigare sagt att man tänker satsa mer på att locka utländska gäster till 2020.

– Den historiska järnvägsmi­ljön i Landeryd, med ett stationshu­s som är statligt byggnadsmi­nne och vårt järnvägsmu­seum i ett välbevarat lokstall, är också en utveckling­sbar resurs när det gäller att locka besökare. Inte bara till Tågdagarna utan året runt, menar Per-yngve Bengtsson.

I år kördes två ånglok och dessutom nyinsatta veteranbus­sar från och till Falkenberg och Burseryd. Nytt för i år var också ångloksdra­gna tåg som trafikerad­e järnvägen till Hyltebruk.

Per-yngve Bengtsson tror att dessa satsningar bidrog till att öka antalet besökare och resenärer.

– Ångtågen till Hyltebruk kompletter­ade rälsbussar­na från Torup. Tillsamman­s med Sommarfest­en, tävlingarn­a i skejtparke­n, Infranords spårdemons­tration och Stora Enso-kaffet höjde de tempen i Hyltebruk.

Nu blickar föreningen framåt och har bestämt att nästa års evenemang bli, som tidigare, första veckoslute­t i september.

– Tågdagarna 2020 kommer att genomföras 5–6 september och blir det tionde i ordningen, ett jubileum alltså. Det kommer att märkas, lovar Per-yngve Bengtsson, som hoppas på fortsatt ekonomiskt stöd från Hylte kommun och Region Halland.

 ?? Bild: Roger Larsson/hp arkiv ?? 3 700 färdbiljet­ter såldes under årets Tågdagarna, en ökning med drygt 18 procent jämfört med 2018. Per-yngve Bengtsson, ordförande i föreningen Landeryds järnvägsmu­seum, ser redan fram emot 2020 års upplaga.
Bild: Roger Larsson/hp arkiv 3 700 färdbiljet­ter såldes under årets Tågdagarna, en ökning med drygt 18 procent jämfört med 2018. Per-yngve Bengtsson, ordförande i föreningen Landeryds järnvägsmu­seum, ser redan fram emot 2020 års upplaga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden