Hallandsposten

Reglerna för magasin till vapen ska skärpas

Regeringen föreslår att alla vapenmagas­in ska ha licens eller vara kopplade till ett vapen med licens. Enligt inrikesmin­istern är förslaget ett ytterligar­e verktyg mot gängvåldet.

- TT

– Det spelar roll på marginalen. Det här ju inte det enda vi gör, häromdagen presentera­de jag ett förslag om hemlig dataavläsn­ing, ett mycket kraftfullt verktyg, säger inrikesmin­ister Mikael Damberg vid en pressträff.

Lagförslag­et ska vara klart senare i höst och är tänkt att träda i kraft första juli 2020. Damberg säger att han tror att han kan få igenom förslaget i riksdagen, trots att det han har misslyckat­s med förslaget till hur EU:S vapendirek­tiv ska genomföras i svensk lag. I det förslaget fanns ett förslag med att reglera vissa magasin, men inte alla.

Nu kommer lagförslag­et om att reglera vapenmagas­in i en egen lagrådsrem­iss och propositio­n. Vapendirek­tivet får ligga på is, tills vidare.

– Polisen har sagt att det här är något de behöver, vi har uppenbara problem med skjutninga­r och då måste polisen ha verktyg, säger Damberg.

– Jag tror att det blir svårt för partierna att gå emot det här.

– Om man är jägare eller är sportskytt får man ha hur många magasin som helst för det som det är avsett för. Men har man andra magasin, för andra vapen som man inte har licens för, måste man söka tillstånd för det.

Polisen uppger att nuvarande regler skapar problem i kampen mot de kriminella gängen. Vapenmagas­in som hittas i till exempel lägenheter eller förråd måste ofta lämnas tillbaka, om det inte går att bevisa att de har koppling till brottsligh­et.

– Det är tufft för oss att lämna tillbaka magasin, säger en poliskälla om arbetet på fältet.

Det kommande lagförslag­et innebär att en person som innehar vapenmagas­in utan att ha licens för dem, eller utan att magasinen är kopplade till ett vapen med licens, kan dömas till böter eller fängelse i upp till sex månader.

Damberg framhåller att regeringen har föreslagit att alla som köper kontantkor­t till mobiler måste registrera sig. Då vore det konstigt om det inte också ska krävas licens för vapenmagas­in.

 ??  ?? Vad blir konsekvens­erna för jägare och sportskytt­ar?
Vad blir konsekvens­erna för jägare och sportskytt­ar?
 ?? Bild: Henrik Montgomery/tt ?? Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).
Bild: Henrik Montgomery/tt Inrikesmin­ister Mikael Damberg (S).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden