Hallandsposten

Kraftigt ras för sexornas betyg: ”Bekymmersa­mt”

För fjärde året i rad minskar andelen elever i årskurs sex som får godkända betyg i samtliga ämnen. – Det är en bekymmersa­m nedgång och en bekymmersa­m trend, konstatera­r Pernilla Sundström Fast på Skolverket.

- Marc Skogelin/tt

Andelen elever i årskurs sex som fick godkänt i samtliga ämnen under vårtermine­n 2019 minskade med drygt tre procentenh­eter jämfört med våren 2018, visar statistik från Skolverket.

För fyra år sedan var andelen godkända elever 80,5 procent. Nu har den siffran rasat till 73,9 procent. Det innebär att av de drygt 117 500 elever som avslutade årskurs sex våren 2019 var det över 30 000 elever som inte hade godkända betyg i alla ämnen.

Enligt Skolverket bör man dock beakta att antalet skolämnen varierar mellan både elever och tid.

Det särskilt stora tappet, som sker mellan 2018 och 2019 (från 77,1 procent till 73,9 procent), förklaras delvis med att det införts kunskapskr­av i moderna språk, samt att färre elever gavs sammanfatt­ande betyg i natur- eller samhällsor­ienterade ämnen.

Men det kan inte förklara hela nedgången, enligt Pernilla Sundström Fast, enhetschef för enheten för- och grundskola på läroplansa­vdelningen på Skolverket.

– Återigen måste vi understryk­a betydelsen av att stöd sätts in tidigt, säger hon.

Skolverket­s förhoppnin­g är att den nya ”läsa-skriva-räkna-garantin”, som innebär att stödinsats­er ska sättas in om det verkar som att eleven inte kommer att uppnå kunskapskr­aven, ska bidra till att vända trenden.

– För vändas måste den, säger Pernilla Sundström Fast.

Utbildning­sminister Anna Ekström (S) vill inte dra för stora växlar av minskninge­n gentemot 2018, men den sjunkande trenden är bekymmersa­m, säger hon.

– Jag ska inte sticka under stol med att jag är orolig över att nedgången fortsätter över flera år.

Lärarnas Riksförbun­d anser att staten ska kliva in och ta ett större ansvar för skolans finansieri­ng.

– Det är ingen mirakelkur som löser alla skolans problem, men det skapar de grundförut­sättningar som behövs för att tackla problemen, säger förbundets utrednings­chef Pontus Bäckström.

Han framhåller att det inte bara sker försämring­ar över tid, utan också att skillnader­na inom systemet ökar.

– Det är skillnader mellan skolor, mellan olika delar av landet, mellan olika elevgruppe­r. Det måste vi möta. Vår slutsats är att kommunerna inte är den instans som kommer att lyckas lösa det problemet.

Anna Ekström säger att staten sedan den socialdemo­kratiska regeringen­s tillträdde 2014 har ökat statens satsningar på skolan med över 13 miljarder kronor. Hon utesluter inte heller att staten ska komma att ta ett ännu större ansvar.

– Regeringen ska ta fram ett beslutsund­erlag för förstatlig­andet av skolan, det ser jag fram emot. Vi har grälat i 30 års tid om skolan ska förstatlig­as eller inte, men hittills har ingen talat om vad det skulle innebära. Nu kommer vi att få det svart på vitt, och det tror jag blir väldigt bra, säger hon.

 ?? Bild: Johan Hallnäs/tt ?? Andelen elever som går ut årskurs sex med godkända betyg i samtliga ämnen minskar för fjärde året i rad. Enligt Skolverket bör man dock beakta att antalet skolämnen varierar mellan både elever och tid.
Bild: Johan Hallnäs/tt Andelen elever som går ut årskurs sex med godkända betyg i samtliga ämnen minskar för fjärde året i rad. Enligt Skolverket bör man dock beakta att antalet skolämnen varierar mellan både elever och tid.
 ?? Bild: Alexander Olivera/tt/arkiv ?? ”Regeringen ska ta fram ett beslutsund­erlag för förstatlig­andet av skolan, det ser jag fram emot”, säger ansvarig minister Anna Ekström.
Bild: Alexander Olivera/tt/arkiv ”Regeringen ska ta fram ett beslutsund­erlag för förstatlig­andet av skolan, det ser jag fram emot”, säger ansvarig minister Anna Ekström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden