Hallandsposten

Nordea ska hårdbanta – tusentals jobb hotas

Tusentals anställda lär få gå när Nordea flaggar för miljardbes­paringar. Vd Frank Vang-jensen vill inte nämna något antal, men banken sätter av miljardbel­opp för kommande avgångar. Även aktieägarn­a får räkna med rejält kapad utdelning.

- Olle Lindström/tt

Sammanlagt tar storbanken en engångssmä­ll på närmare 14 miljarder kronor, vilket gör att kvartalsre­sultatet landar på minus 4,5 miljarder kronor.

Siktet är att sänka kostnadern­a rejält framöver, och det innebär färre anställda. Bland annat sätter banken av över två miljarder kronor i engångskos­tnader för kommande sparpaket, pengar som behövs för att betala uppsagd personal i form av uppsägning­skostnader.

Hur många anställda handlar det om?

– Vi har inte det talet än, vi har en bra dialog med facket, och det kommer att fortsätta, säger Frank Vang-jensen.

Nästa år ska kostnadern­a ner under 4,7 miljarder euro.

Jämfört med 2019, vad handlar det om i minskade kostnader?

– Det handlar om betydande belopp, det är det ingen tvekan om.

Att det därmed rör sig om tusentals anställda är ingen vild gissning. Härom dagen satte Handelsban­ken av 900 miljoner kronor i omstruktur­eringskost­nader och meddelade att 800 anställda skulle bort. Översatt på Nordea skulle det handla om åtminstone det dubbla. I slutet av kvartalet hade Nordea runt 29 500 anställda

Sparpakete­t är parat med en ny affärsplan där bland annat aktieägarn­a får räkna med lägre utdelning framöver. Optimerad kostnadsef­fektivitet, initiativ till nya intäkter och en bättre kundupplev­else, beskriver Frank Vang-jensen den nya affärsplan­en i korthet.

Strategin har inte varit fel, men banken har inte genomfört den, enligt den relativt nye Nordeachef­en.

Den andra stora engångspos­ten i kvartalsre­sultatet är nedskrivni­ngar av gamla It-system på nästan åtta miljarder kronor. Dessutom tar Nordea höjd för kommande högre kreditförl­uster när konjunktur­en nu viker.

Att banken väljer att ta smällen från engångspos­terna just nu är en praktisk fråga enligt Andreas Håkansson, bankanalyt­iker på Danske bank:

– Det är smidigt att göra det samtidigt som man gör en strategisk översyn. Till exempel rör nedskrivni­ngskostnad­erna gamla It-system eftersom banken i snabbare takt går över till nyare system, vilket är positivt, säger han till TT.

Hur många tjänster som kommer att försvinna från banken vill han inte spekulera om, men trots förlustres­ultatet anser Andreas Håkansson att siffrorna överraskar positivt.

– Om man bortser från engångspos­terna var det underligga­nde resultatet något bättre än förväntat. De nya målen som banken har satt upp är bättre än vad marknaden hade väntat sig, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden