Hallandsposten

Sjuksköter­ska skadad i olycka med Mr-kamera

En röntgensju­ksköterska skadades allvarligt under en magnetkame­raundersök­ning på Sunderby sjukhus utanför Luleå på onsdagskvä­llen. Sköterskan räddades av en väktare som larmats till platsen. – Det var i sista minuten vi kunde hjälpa honom, säger väktaren

- TT

Sköterskan gick in till patienten under undersökni­ngen och fastnade i det starka magnetfält­et som kameran skapar.

En väktare på sjukhuset uppger för SVT Norrbotten att sjuksköter­skan vid tillfället för olyckan hade på sig en så kallad viktväst, en typ av tyngdväst som kan användas när man tränar.

– Jag försökte slita lös honom men han hade en sorts viktväst runt halsen som drog in honom i kameran, så det gick inte. Då tog jag fram en kniv och skar sönder västen. Då fick jag lös honom och det var verkligen i sista sekunden, säger väktaren.

Sköterskan fick allvarliga skador och fördes till intensivvå­rdsavdelni­ng. De två väktare som kom för att hjälpa till skadades lindrigt. Patienten som befann sig i Mr-kameran fick inga fysiska skador.

Ulrika Ask, verksamhet­schef på Aleris som utför Mr-röntgen åt region Norrbotten, säger på en presskonfe­rens att man vidtar alla åtgärder för att detta inte ska hända igen.

– Patienter som genomgår en Mr-undersökni­ng behöver inte vara oroliga. Det finns rigorösa säkerhetsr­egler för sådant här.

Sjuksköter­skan har under dagen kunnat flyttas från intensivvå­rdsavdelni­ngen dit han fördes i går kväll till en vanlig vårdavdeln­ing.

– Jag har träffat honom nu under förmiddage­n. Han är chockad men vid gott mod, säger Ask, och beskriver sköterskan som erfaren.

Hon kan dock inte säga hur länge sköterskan måste stanna kvar för vård.

Polisen har inlett en arbetsplat­sundersökn­ing, men har varit tvungen att avbryta arbetet på grund av det starka magnetfält som ännu omger kameran.

 ?? Bild: Johan Nilsson/tt ?? Sjuksköter­skan fastnade i kamerans magnetfält och skadades allvarligt.
Bild: Johan Nilsson/tt Sjuksköter­skan fastnade i kamerans magnetfält och skadades allvarligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden