Hallandsposten

De 39 döda var kinesiska medborgare

De 39 personer som hittades döda i en lastbilsco­ntainer utanför London var kinesiska medborgare. Mordutredn­ingen som inletts är en av de största i brittisk historia och flera razzior har genomförts på adresser som kopplas till den gripne chauffören.

- TT-AFP

” Den lämnade Bulgarien då och har inte varit på vårt lands territoriu­m sedan dess.

Bojko Borisov, Bulgariens premiärmin­ister om lastbilen där kropparna hittades

Bara timmar efter att de 39 kropparna hittades i en lastbilsco­ntainer i Grays, öster om London, genomförde brittisk polis razzior på två adresser i Nordirland. Bägge adresserna tros vara kopplade till den 25-årige man som körde lastbilen och som nu misstänks för mord.

Samtliga 39 döda var kinesiska medborgare, meddelar brittisk polis. 31 av dem var män och 8 var kvinnor.

Kinesisk ambassadpe­rsonal är på väg till platsen där fordonet stod för att försöka få denna informatio­n bekräftad, skriver det kinesiska utrikesdep­artementet i ett inlägg på plattforme­n Weibo.

Polisen upprättade under onsdagen avspärrnin­gar vid industriom­rådet där ambulanspe­rsonal först slog larm om lastbilen. Den flyttades senare till en ”säker plats” i närheten.

–Så att offrens värdighet kan bevaras under hanteringe­n av kropparna, säger Essexpolis­ens talesperso­n Pippa Mills.

Containern fraktades enligt polisen till brittiska Purfleet, vid Themsens inlopp, från belgiska hamnen Zeebrygge, en resa som vanligtvis tar mellan nio och tolv timmar.

Lastbilen registrera­des i Bulgarien 2017 av en irländsk medborgare, men har sedan dess inte varit i landet.

– Den lämnade Bulgarien då och har inte varit på vårt lands territoriu­m sedan dess, har Bulgariens premiärmin­ister Bojko Borisov sagt.

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson har kallat dödsfallen en ”ofattbar tragedi” och sagt att alla ”som är involverad­e i människosm­uggling ska jagas och ställas inför rätta”.

Enligt brittiska National Crime Agency, som arbetar mot organisera­d och ekonomisk brottsligh­et, har antalet människor som smugglas till landet i containrar och lastbilar ökat under det senaste året. Myndighete­n har varnat för en ”ökad användning av högriskmet­oder vid hemliga inresor”.

Samma dag som fyndet av de 39 döda i Grays upptäcktes nio personer i den bakre delen av ett lastbilsfo­rdon som färdades på en motorväg i grevskapet Kent, söder om London. Personerna var vid liv och kommer att lämnas över till migrations­myndighete­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden