Hallandsposten

Relationen mellan Turkiet och övriga Nato trasslig

Komplicera­t är bara förnamnet på Natolandet Turkiets relation till resten av militärall­iansen, efter invasionen i Syrien. Fast mer än en tuff diskussion lär det inte bli bland Natos försvarsmi­nistrar i Bryssel.

- Wiktor Nummelin/tt

Stämningen är inte helt bekväm vid det tvådagarsm­öte som inleddes på torsdagsef­termiddage­n. Turkiets agerande i nordöstra Syrien har väckt både kritik och höjda ögonbryn – inte minst sedan president Recep Tayyip Erdogan följt upp med att träffa ärkerivale­n Rysslands president Vladimir Putin för en uppgörelse kring vem som ska hålla sig var i Syrien.

– Vi har varit tydliga med att vi har fördömt Turkiets invasion rakt upp och ned. Den förbättrar inte situatione­n. Den förvärrar den. För Natos del är det komplicera­t och något vi måste diskutera, säger Norges försvarsmi­nister Frank Bakke-jensen på väg in till mötet.

Även hans Usa-kollega Mark Esper är tydlig med sin kritik.

– Turkiet har satt oss alla i en förfärlig situation. Jag anser att inmarschen är obefogad, säger Esper på ett framträdan­de hos en tankesmedj­a i Bryssel inför mötet, enligt nyhetsbyrå­erna AFP och Reuters.

Samtidigt försvarar han USA:S agerande då man i princip öppnade vägen för Turkiet genom att dra tillbaka de egna styrkorna från norra Syrien.

–USA:S beslut att dra tillbaka färre än 50 soldater från zonen gjordes efter att det stod klart för oss att (Turkiets) president (Recep Tayyip) Erdogan beslutat gå över gränsen. Jag kunde inte sätta färre än 50 amerikansk­a soldater framför fler än 15 000 ur den turkiska armén, säger Esper. Att Nato på något sätt ska agera mot medlemslan­det Turkiet är ändå högst osannolikt.

– Alla är ju eniga om att Turkiet har påverkats av det krig som varit i grannlande­t i sju–åtta år. I det sammanhang­et är Turkiets oro befogad. Men vi ställer krav på att det som de gör ska vara inom folkrätten­s ramar och det ska tas hänsyn till flyktingar och de människor som finns där, säger Frank Bakke-jensen.

” Alla är ju eniga om att Turkiet har påverkats av det krig som varit i grannlande­t i sju–åtta år.

Frank Bakke-jensen, Norges försvarsmi­nister

Hans landsman Jens Stoltenber­g – Natos generalsek­reterare sedan 2014 – betonar för sin del vikten av att medlemmarn­a nu får chans att föra uppriktiga diskussion­er med varandra för att reda ut saken. Vid försvarsmi­nistermöte­t väntar dessutom samtal bland annat om Tysklands förslag om att skapa en internatio­nellt övervakad ”säkerhetsz­on” i norra Syrien.

– Jag har diskuterat förslaget med (tyska försvarsmi­nistern) Annegret Kamp Karrenbaue­r. Det är positivt att Natomedlem­marna lägger fram förslag och idéer om hur vi kan gå vidare. Tanken på att skapa ett internatio­nellt överenskom­met ramverk är något som jag tror att försvarsmi­nistrarna måste diskutera, säger Stoltenber­g i Bryssel.

 ??  ?? Recep Tayyip Erdogan.
Recep Tayyip Erdogan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden