Hallandsposten

Boris Johnson vill ha nyval 12 december

Storbritan­niens premiärmin­ister Boris Johnson kommer att be parlamente­t att rösta för ett nyval den 12 december.

- TT-AFP

Beskedet kommer efter att han motvilligt bad EU om en förlängnin­g av förhandlin­gstiden om brexit – som enligt honom ”kan pågå en väldigt lång tid” – sedan parlamente­t sagt nej till hans föreslagna tidsplan.

– Sättet att få till brexit är, tror jag, att vara resonlig med parlamente­t och säga att om de verkligen vill ha mer tid... så kan det få det men då måste det gå med på nyval den 12 december, säger han i en intervju med Sky News.

I intervjun säger Johnson att EU möjligen kommer att erbjuda en kort förlängnin­g av brexitdatu­met. Eventuellt den 15 november eller den 30 november och då är det senare datumet att föredra enligt den brittiske premiärmin­istern.

Tidigare under torsdagen meddelade tillträdan­de ordförande för Eu-kommission­en Ursula von der Leyen är det troligt att Eu-länderna går med på att ge Storbritan­nien en förlängd förhandlin­gstid om brexit.

Källuppgif­ter till AFP och Reuters gjorde i onsdags gällande att i princip alla medlemslän­der var överens och att diskussion­erna handlade om hur lång tid britterna ska få.

– När det gäller frågan om att gå med på en förlängnin­g så ser det bra ut, säger Ursula von der Leyen vid en presskonfe­rens tillsamman­s med ordförande­landet Finlands statsminis­ter Antti Rinne i Helsingfor­s.

I så fall förväntas Storbritan­nien dock skicka en kommission­är till Bryssel, fortsätter hon. Varje land måste enligt Eu-lag ha en representa­nt i Eu-kommission­en, men Storbritan­nien har hittills hållit sig utanför processen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden