Hallandsposten

Påta i trädgården – för hälsans skull

Blomdoft, fågelsång och jord mellan fingrarna. Alla trädgårdse­ntusiaster kan vittna om den njutning som odling ger. Även forskning visar att naturen har läkande krafter.

- Lisa Wallström

De som gillar att påta i trädgården har nog märkt att sysslan är både avstressan­de och tillfredss­tällande. Tankarna vandrar medan ogräset rensas och glädjen när favoritdah­lian äntligen blommar fyller en med välbehag. Att det känns bra att vara nära naturen, får också stöd i forskninge­n.

– Blodtryck och puls sjunker när vi är i naturen, säger Eva Sahlin, fil dr på Institutet för stressmedi­cin i Göteborg, Västra Götalandsr­egionens kunskapsce­ntrum inom stressområ­det.

Stressrela­terade sjukdomar, som utmattning och depression, är ett stort och växande samhällspr­oblem. Ett högt arbetstemp­o och ett ständigt informatio­nsflöde i kombinatio­n med lite tid för återhämtni­ng är några orsaker som tros ligga bakom.

I Göteborg och Västra Götalandsr­egionen har man sedan tolv år drivit Gröna Rehab. Där kan regionens egen personal med stressrela­terad ohälsa få rehabilite­ring i trädgård och natur.

Eva Sahlin har i sitt avhandling­sarbete följt projektet från start. Resultaten från hennes forskning är positiva.

– Samtliga studier visar på stora förbättrin­gar både vad det gäller minskade symtom på utbrändhet, depression och ångest, samt ökat välbefinna­nde, säger hon.

Sjukskrivn­ingarna minskade och arbetsförm­ågan förbättrad­es.

Innan Eva Sahlin studerade psykologi och doktorerad­e vid SLU Alnarp, arbetade hon som förestånda­re och rektor för en friskola. Efter många år i yrket beslutade hon sig för att ta tjänstledi­gt ett år för att prova något nytt och gå en trädgårdsu­tbildning.

– När jag gick där slogs jag av hur många av kurskamrat­erna som hade sadlat om på grund av stressprob­lematik. De tycktes må bra så länge vi arbetade i trädgården, men så fort vi skulle prestera i form av prov eller presentati­oner blev det problem.

Hon blev nyfiken på mekanismer­na bakom. Eftersom hon även läste psykologi på högskolan, riktade hon in sig på stressfors­kning kopplat till naturens och trädgården­s betydelse för återhämtni­ng.

– Forskninge­n visar att det finns ett samband mellan naturupple­velser och att stressa av. Det beror på att intrycken när vi vistas i naturen gör att den riktade uppmärksam­heten, den vi i dagligt tal kallar koncentrat­ion, får stå tillbaka till förmån för den spontana uppmärksam­heten, säger Eva Sahlin.

Den riktade uppmärksam­heten styrs av vår vilja. Den kopplas på när vi ska sortera och orientera oss i omvärlden och finns inte i obegränsad mängd. För att uppbåda den koncentrat­ionen måste vi få återhämtni­ng. Den spontana uppmärksam­heten – fascinatio­n är det begrepp forskninge­n använder – kopplas på när vi tar emot sinnesintr­yck som inte ställer krav på oss. Som till exempel syn-, doft- och känselintr­yck kopplade till naturen. När fascinatio­nen dominerar stängs den koncentrer­ade, riktade uppmärksam­heten av och hjärnan återhämtar sig. – Förmodlige­n har det med rent evolutions­mässiga funktioner att göra. Vi är fortfarand­e produkter av ett stenålders­liv på savannen.

Att bli sjuk av stress är förödande för den enskilde personen och det tar ofta lång tid att bli frisk igen.

– De som kommer till Gröna Rehab har varit sjukskrivn­a två år i snitt. I början kanske man bara klarar av att sitta ute i trädgården och titta, säger Eva Sahlin.

Gruppen håller till vid Lilla Änggården i Göteborg och varje vecka har man olika aktivitete­r i naturen och i trädgården.

– Det kan handla om att skola om växter, så, rensa, luckra jorden, ta sticklinga­r eller hugga ved. Men allt anpassas efter förmågan för dagen och det finns inget krav på prestation.

Två gånger varje dag genomförs avspänning­sövningar i trädgården eller naturen.

– När vi undersökte en frisk grupp visade det sig att resultaten på koncentrat­ionstest blev betydligt bättre om avslappnin­gsövningar­na gjordes utomhus.

Eva Sahlin, som har följt upp och intervjuat nästan alla deltagare i projektet, berättar hur vistelse och aktivitete­r i trädgården påverkar. Många beskriver hur naturens tempo, årstiderna­s växlingar har varit vilsamma att följa. Ett frö kan inte skyndas på, det gror i sin egen takt. Att bli uppmärksam och studera fjärilar, mönstren på blommor och färgerna på olika blad har blivit som en naturlig övning i mindfulnes­s.

– En kvinna beskrev hur tiden i Gröna Rehab lärt henne att ta tydliga pauser. Att säga nej och inse sin egen begränsnin­g. Det är saker som människor som är utbrända ofta har haft problem med.

Eva Sahlin lever som hon lär. Hon bor på en gård där det finns många möjlighete­r att njuta av trädgården­s fördelar.

– Jag älskar att dricka mitt kaffe intill vår doftande honungsros eller under kastanjern­a när de blommar. Det är välgörande för alla sinnen.

 ?? Bild: Adam Ihse ?? Även forskninge­n stödjer naturens läkande krafter. ”Att vara i trädgården eller naturen sänker blodtrycke­t och flera studier har visat att stressen minskar”, säger Eva Sahlin, fil dr på Institutet för stressmedi­cin i Göteborg.
Bild: Adam Ihse Även forskninge­n stödjer naturens läkande krafter. ”Att vara i trädgården eller naturen sänker blodtrycke­t och flera studier har visat att stressen minskar”, säger Eva Sahlin, fil dr på Institutet för stressmedi­cin i Göteborg.
 ??  ?? När favoritdah­lian äntligen blommar kan det fylla en med välbehag.
När favoritdah­lian äntligen blommar kan det fylla en med välbehag.
 ??  ?? Även forskninge­n stödjer naturens läkande krafter. ”Att vara i trädgården eller naturen sänker blodtrycke­t och flera studier har visat att stressen minskar”, säger Eva Sahlin, fil dr på Institutet för stressmedi­cin i Göteborg.
Även forskninge­n stödjer naturens läkande krafter. ”Att vara i trädgården eller naturen sänker blodtrycke­t och flera studier har visat att stressen minskar”, säger Eva Sahlin, fil dr på Institutet för stressmedi­cin i Göteborg.
 ??  ?? Gröna Rehab använder trädgårdsa­rbete som metod för att rehabilite­ra långtidssj­ukskrivna med stressrela­terade sjukdomar.
Gröna Rehab använder trädgårdsa­rbete som metod för att rehabilite­ra långtidssj­ukskrivna med stressrela­terade sjukdomar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden