Hallandsposten

Skolan borde utvecklas – inte avvecklas

Så länge inte alla skolor i Halmstads kommun har möjlighet att anpassa efter alla elevers specifika behov, så behövs Centrumsko­lan. Det skriver skolperson­alen med anledning av beskedet att Centrumsko­lan ska stängas.

- Personalen på Centrumsko­lan Henning Nilsson Martin Wildstam Susanne Ekström Ylva Bergkvist Peter Svensson Maria Olsson

HP Debatt 25/10. I den bästa av världar kan alla elever vara i ordinarie skolmiljö. En del kan vara där med stöd eller i särskilda undervisni­ngsgrupper. Vi vet att det finns bra lösningar på olika skolor i Halmstads kommun, men det fungerar inte för alla elever. För en del är behovet en liten skolenhet, med färre elever, hög personaltä­thet samt gedigen kunskap om neuropsyki­atriska funktionsh­inder (NPF).

Centrumsko­lan har hittills haft tio–tolv platser, vilket vi vet inte räcker till för alla elever. I nuläget har vi fem elever på grund av att vi inte längre får ta emot nya. Det finns alltså i teorin just nu fem tomma platser. Vi vet att det finns flertalet elever som är i behov av en plats hos oss.

Vid terminens början fick vi veta att det tagits ett beslut att lägga ned Centrumsko­lan redan 2017. Detta var en fullkomlig nyhet för personal, föräldrar och även vissa ledamöter i barn- och ungdomsnäm­nden. Det vi fått veta är att en utredning ska göras angående hur stödet ska se ut för de elever som är i behov av särskilt stöd i hela kommunen, däribland Centrumsko­lan.

Det så kallade beslutet grundades på ett vitesförel­äggande från Skolinspek­tionen, vilket sedan visade sig vara felaktigt. Var finns de protokoll som visat att Centrumsko­lan tagits upp till diskussion? Hur och på vilka grunder – förutom rädslan för vite – fattades det ett beslut om nedläggnin­g och vilka var med och bestämde detta?

I en artikel i HP 12/10 uttalar sig Lovisa Aldrin (L), ordförande i barn- och ungdomsnäm­nden, om att Centrumsko­lan inte har varit en resursskol­a i skollagens mening. Detta stämmer inte! Vi har varit en resursskol­a på plats sedan 2005 där eleverna kommit till oss från hela Halmstads kommun. Vi har haft ett centralt intag genom Kärnhuset, ett elevhälsot­eam samt kontinuerl­ig handlednin­g av psykologer och specialped­agoger med goda kunskaper inom NPF. Vad gäller skolbiblio­tek har vi haft möjlighet att använda oss av närliggand­e skolors bibliotek eller stadsbibli­oteket.

Enligt Skolverket­s mening får en resursskol­a bedrivas på exakt det sätt som Centrumsko­lan med framgång bedrivits under lång tid. Vidare i artikeln hänvisar Lovisa Aldrin till en rapport som tagits fram av barn- och ungdomsför­valtningen­s ledningsgr­upp. Läser man rapporten i sin helhet, så talar den betydligt mer för än emot behovet av resursskol­or och vikten av att varje individ får det stöd den är i behov av.

” Var finns de protokoll som visat att Centrumsko­lan tagits upp till diskussion?

Vi vill förtydliga att det här inte handlar om oss personal utan om eleverna. Vårt intresse ligger i elevernas tillgång till det stöd de behöver och enligt lag har rätt till.

Så länge inte alla skolor i Halmstads kommun har möjlighet att anpassa efter alla elevers specifika behov, så behövs Centrumsko­lan. Vi anser att det enda rätta är att utveckla i stället för att avveckla. Riv upp, gör om, gör rätt!

 ?? Bild: Tt/arkiv ?? Insändarsk­ribenten tycker att det är läge att ”öppna upp för en debatt kring jämställd, rättvis och rimlig kompensati­on för arbete på obekväm arbetstid”.
Bild: Tt/arkiv Insändarsk­ribenten tycker att det är läge att ”öppna upp för en debatt kring jämställd, rättvis och rimlig kompensati­on för arbete på obekväm arbetstid”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden