Hallandsposten

En höstig trerätters komponerad av Årets kock-vinnaren

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Martin Moses är född tävlingsmä­nniska. Med envishet och talang vann han till slut drömtiteln. I dag bjuder årets kock 2019 på en höstmeny.

Som alltid har han förberett sig väl. Dagen innan Martin Moses besöker min matstudio har han varit ute i skogen med sina barn och plockat svamp. Därtill har han blandat wallenberg­are på morbrors rådjursfär­s och kokat chutney på nyplockade lingon.

Det är lite så årets kock 2019 jobbar. Lika delar minutiösa förberedel­ser som kärlek till naturen. Det sistnämnda är extra tydligt så här års.

– Hösten för mig handlar mycket om svamp och vilt. Plus att fisk och skaldjur är som bäst nu när haven kallnar.

Och det var precis så allting började. Att få hänga med morfar på jakt och fiske, gå i skogen och plocka bär och svamp, det skapade ett intresse för själva processen som bara växte när han såg mormor laga till vadhelst de kom hem med.

Nu försöker han överföra kärleken till naturens skafferi till sina barn, tre och sju år gamla. De får trä smultron på strå, plocka granskott och odla sina egna morötter.

Men när Martin Moses inte lufsar runt i skogen hittar man honom i köket på SK Mat & Människor i Göteborg, där Växjösonen huserar sedan fem och ett halvt år tillbaka. Ett jobb han verkligen älskar, mycket tack vare att kontakten med gästerna är så direkt och personlig.

– Jag tror faktiskt att det gynnade mig i tävlingen att jag jobbar så pass aktivt som jag gör och inte bara står hemma och tränar. Och så gillar jag ju att sporra mig själv.

Segern kom efter tredje semifinale­n i ordningen, tävlingsin­stinkten har han med sig från barnsben. Martin tävlade ständigt mot sina bröder. Så småningom blev han även svensk mästare i kajakpaddl­ing, och tävlade också i par med sin tvillingbr­or. Alla tre bröder var lika långa och muskulösa för sin ålder och höll på med samma sport.

– Snacka om att det gick åt mycket mat. När jag flyttade hemifrån gick jag och köpte nio liter mjölk, för det var liksom det jag var van vid. Jag insåg inte att det kanske kunde räcka med en.

Nu vet Martin Moses betydligt bättre och kan sälla ännu ett Sm-guld till samlingen. Ett som vi alla kan få vara med och smaka på, så varför inte laga höstmenyn han bjuder på, skapad av en sann vinnarskal­le?

 ?? Bilder: Janerik Henriksson ?? En vegetarisk råbiff gjord på saltbakade rödbetor och serverad med krispig kavring, riven getost och rostade frön.
Bilder: Janerik Henriksson En vegetarisk råbiff gjord på saltbakade rödbetor och serverad med krispig kavring, riven getost och rostade frön.
 ??  ?? Varm chokladbak­else får sällskap av karamellba­kade höstäpplen, rostade nötter och krämig vaniljglas­s.
Varm chokladbak­else får sällskap av karamellba­kade höstäpplen, rostade nötter och krämig vaniljglas­s.
 ??  ?? Wallenberg­are på viltfärs passar fint till smörstekt svamp, kryddig lingonchut­ney och parmesanst­uvad grönkål.
Wallenberg­are på viltfärs passar fint till smörstekt svamp, kryddig lingonchut­ney och parmesanst­uvad grönkål.
 ??  ??
 ??  ?? Martin Moses.
Martin Moses.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden